„Electorata”, asa cum o promoveaza presa, schema de restructurare a creditelor populatiei, asa cum o numeste Guvernul, ar putea intra in vigoare de la 1 iulie. Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, lucreaza la forma finala a proiectului de ordonanta, a declarat miercuri, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. „Probabil va intra in vigoare de la 1 iulie. Din cate stiu eu, colega mea, doamna Petrescu, lucreaza la forma finala a acestei Ordonante care va fi, la un moment dat, in perioada urmatoare, pe masa Guvernului si in dezbatere publica inainte de a ajunge pe masa Guvernului. (…) masura ajuta cel putin un milion de oameni care au credite la banca si sunt sub salariul mediu pe economie…”, a spus Voinea.
Ce se stie despre program
Ceva este cert: programul este unul optional. Atat pentru clienti dar mai ales pentru banci.
Ce nu se cunoaste
Nimeni nu stie, inca, ce tip de clienti se pot incadra intr-un astfel program.
Voinea afirma ca nu este de acord cu denumirea de „Electorata”, sub care este cunoscuta aceasta masura, deoarece motivul elaborarii ei nu este unul electoral, ci este dat de deficitul de cerere.
„Aceasta masura este numita gresit, dupa parerea mea, „Electorata”. (…) Este o masura buna pe ansamblul economiei, ajuta populatia si bancile. Este o schema de restructurare a datoriilor populatiei. Motivul nu este electoral, motivul este deficitul de cerere. Solutia poate nu este cea mai buna, poate fi imbunatatita aceasta solutie, nu este nimeni detinatorul adevarului absolut, dar trebuie gasita o masura de stimulare a venitului disponibil”, a subliniat ministrul delegat pentru Buget.
Liviu Voinea a atras atentia ca in Romania exista un deficit de cerere, care poate fi rezolvat fie prin cresterea veniturilor prin majorarea salariilor si pensiilor, fie prin cresterea veniturilor disponibile, adica ceea ce ramâne in buzunar dupa plata obligatiilor catre stat si a ratelor la banca.