Banca Romaneasca ofera beneficiarilor de subventii APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) credite cu o marja fixa de 2,5% + ROBOR la 6 luni* pana la finalul lunii decembrie 2014.
Oferta Bancii Romanesti se adreseaza atat finantarii firmelor ce beneficiaza de subventii APIA in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS), precum si finantarii crescatorilor de animale (pasari si porcine), beneficiari ai masurii 215.
„Gradul de diversificare a portofoliului Bancii Romanesti raspunde, in acest moment, cerintelor variate primite din partea intreprinzatorilor din agricultura si acopera inclusiv proiectele de investitii realizate din fonduri europene. Pentru creditarea clientilor beneficiari ai subventiilor APIA, am alocat un plafon de pana la 225 de milioane de lei in Campania 2014”, declara Cosmin Calin, Director Executiv Unitatea Corporatii, Banca Romaneasca.
Comisionul de utilizare a creditului este de 0,35% din valoarea sumei accesate. Antreprenorii din agricultura care detin Adeverinte APIA pot accesa in avans pana la 90% din valoarea subventiei oferite. Creditele sunt acordate in lei si vor fi rambursate in momentul incasarii subventiilor, virate de catre APIA in conturile beneficiarilor deschise la Banca Romaneasca.
FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural) poate garanta pana la 80% din valoarea creditului acordat.
Finantarile in baza subventiilor de incasat se fac in lei, urmand ca APIA sa efectueze plata subventiei numai in contul curent comunicat in adeverinta. Rambursarea capitalului imprumutat se va efectua o singura data, la momentul primirii sumelor de la APIA sau la scadenta creditului.
* Dobanda de referinta a pietei monetare interbancare, ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la 6 luni este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de 6 luni, si este folosita ca baza pentru calcularea ratei dobanzii la creditele in lei oferite de bancile comerciale clientilor lor. Dobanda ROBOR la 6 luni este calculata zilnic de catre Reuters ca medie aritmetica a dobanzilor la care bancile comerciale din Romania selectate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi imprumuta surplusul de numerar 6 luni.