Curtea de Justitie a Uniunii Europene a luat o decizie prin care obliga bancile sa aduca dovezi ca si-au informat corect si complet clientii despre conditiile de creditare si asupra riscului valutar al imprumuturilor.
Bancile aveau obligatia sa ofere clientilor o simulare cu evolutia ratei in cazul unei cresteri spectaculoase a valutei in care era luat creditul, sa informeze despre variatia dobanzii si comisioanele percepute in caz de intarzieri.
Insa, practic, acest lucru nu s-a intamplat. In anii de boom economic, in care bancile alergau dupa clienti si cresteri spectaculoase, informarea exacta asupra tututror costurilor si riscului valutar, nu prea exista.
Mai toti clientii care detin un imprumut stiu ca acel contract nu era unul studiat sau negociat. Aveai sa-l citesti in fata ofiterului de credit, fara prea multe explicatii despre dobanzi si alte costuri.
Acum, datorita acestei decizii UE, banca trebuie sa faca dovada ca a furnizat toate informatiile obligatorii. Pana acum, legea era ambigua, iar procesele puteau fi taraganate.
Reprezentantii bancilor sustin ca si-au informat bine clientii, dar ca acestia nu au inteles toate riscurile.
Florin Danescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a declarat pentru Digi24: „Asa cum obtii un credit si consumi, la fel de bine constientizezi ca trebuie sa-l platesti.”
Adrian Cuculis, avocat, a declarat pentru Digi 24: „Consumatorul trebuia sa treaca printr-un calvar sa demonstreze ca, de fapt, banca nu a fost cinstita, nu si-a indeplinit obligatia de consiliere a consumatorului”.