Ascensiunea constanta raportata de Banca Transilvania in ultimii ani si cresterea abrupta pe care o va genera cumpararea Volksbank ii vor asigura institutiei de credit clujene locul secund in topul bancilor din Romania, dupa nivelul activelor, in detrimentul BRD. Schimbul efectiv de locuri in acest clasament se va petrece dupa parafarea tranzactiei, preconizata pentru cel de-al doilea trimestru din acest an.
Astfel, BRD va trece de la frustrarea locului al doilea la teama pozitiei a treia. Nimic din evolutia sistemului bancar din ultimii 10 ani nu anunta un asemenea scenariu, mai ales ca prin anul 2008, BRD visa chiar la statutul de lider, prin detronarea BCR. Banca franceza pornise un amplu proces de expansiune, dezvoltandu-si puternic reteaua de agentii si atacand rand pe rand toate segmentele de piata.
Acum, dupa mai bine de sase ani de criza financiara, cota de piata a BRD s-a erodat incredibil cu aproximativ trei puncte procentuale, de la 15,6%, cat avea la finalul lui 2008, pana la sub 13% in prezent. Situatia BRD nu este deloc roza, mai ales in conditiile in care nu va reusi sa se redreseze, riscand sa-i fie amenintata chiar si pozitia a treia de Raiffeisen Bank sau UniCredit Tiriac Bank, banci care au aratat ca sunt dispuse sa acumuleze cota de piata prin crestere organica sau achizitii.
Degringolada din curtea BRD nu are la baza numai activitatea precara a bancii si evolutiile celorlalti operatori de pe piata bancara, ci si numeroasele scandaluri in care a fost implicata in ultimii ani.
Nu trebuie sa uitam anul 2012, care a insemnat pentru BRD o adevarata piatra de incercare. Anul respectiv a pus pe tapet o serie de evenimente care au perturbat activitatea bancii franceze si au afectat imaginea BRD, de la haosul din sanul managementului, culminat cu respingerea unui conducator de Banca Nationala a Romaniei, pana la retinerea vice-presedintelui Claudiu Cercel pentru 24 de ore si arestarea unor functionari ai institutiei de credit in scandalul unor fraude.
Imaginea BRD are de suferit in continuare, in conditiile in care banca este tarata acum si in scandalurile in care este implicat fostul ministru al Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea. Imprumutul de 3 milioane de euro contractat de la BRD de apropiata fostului presedinte Traian Basescu si gala Bute pun banca intr-o lumina foarte proasta.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie spun ca BRD a fost complice la Gala Bute. Dedesupturile afacerii sunt prezentate de Catalin Tolontan, redactor-sef la Gazeta Sporturilor. ”Gala Bute nu s-ar fi organizat si nici infractiunile nu s-ar fi derulat daca Elena Udrea nu intervenea la BRD”, spune Catalin Tolontan in postarea ”BRD, Udrea, SRI-DNA, secrete suparatoare”, postata pe blogul personal.