Numarul de carduri emise in Romania a crescut cu 3,26 milioane in ultimul an, la 45,9 milioane la finalul anului trecut, dar, dintre acestea, doar putin peste 11 milioane sunt active, in scadere cu aproape 300.000 fata de finalul lunii decembrie 2013, reiese din datele publicate de BNR.
Platile efectuate la comercianti direct cu cardurile emise de bancile locale au crescut cu 16% anul trecut, in timp ce retragerile de numerar de la ATM-uri au consemnat un avans de 7%, dar ca volum au fost de patru ori mai mari decat platile, arata datele BNR.
Retragerile de numerar continua sa domine tranzactiile cu cardul in Romania, in trimestrul patru al anului trecut, atat ca numar de operatiuni (59,01 milioane de tranzactii la ATM si 52,09 milioane de tranzactii la POS), cat mai ales ca valoare a tranzactiilor (33,19 miliarde de lei retrageri de la ATM si 6,75 miliarde de lei tranzactii la POS). Totusi, numarul de tranzactii la POS a crescut in ultimul an cu 7,76 milioane, de la 44,33 milioane in trimestrul patru din 2013, la 52,09 milioane in ultimul trimestru al anului trecut, in timp ce numarul de retrageri de la ATM a crescut mai putin, cu 1,33 milioane.
Tipuri de Carduri regasite in Romania
In Romania, exista doua tipuri de carduri: de debit si de credit
Cardul de debit este acel card bancar ce permite plati sau retrageri de numerar in limita fondurilor proprii depuse in contul tau. In aceasta categorie exista si un caz special, care apare mai ales atunci cand cardul este folosit pentru plata salariului: cardul cu overdraft (descoperit de cont). Posesorul cardului are acces atat la fondurile proprii (salariul virat lunar), cat si la un credit egal cu un anumit procent din salariu. Spre deosebire de cardurile de credit, unde exista perioada de gratie, atunci cand vine vorba de rambursarea sumelor cheltuite, la cardurile de debit cu overdraft platesti dobanda imediat ce ai folosit banii din descoperitul de cont acordat de banca. Prin intermediul cardului de debit, poti accesa banii pe care ii ai in cont, dar nu poti depasi suma respectiva, eventual cumulata cu limita de overdraft (descoperit de cont) acordata de banca. Ai probabil deja un card de debit pe care primesti salariul.
Cardul de credit permite posesorului acestuia sa acceseze o limita de credit pusa la dispozitie de catre banca, avand o anumita perioada de gratie in care nu se percepe niciun fel de dobanda pentru tranzactiile la comercianti. Dobanda se plateste numai pentru sumele folosite efectiv in afara perioadei de gratie si pentru sumele retrase de la bancomat. De regula, exista un procent minim din credit ce trebuie rambursat lunar.
Cardul de credit este un card bancar ce acceseaza o linie de credit stabilita de banca in functie de veniturile si obligatiile tale de plata. Indiferent de operatiunile efectuate (plati la comercianti, pe internet, retrageri de numerar), cardul de credit iti ofera posibilitatea de a te folosi de banii bancii. Adica banca achita bunurile cumparate de tine urmand ca, ulterior, sa inapoiezi sumele cheltuite integral sau partial, la alegerea ta. Prin urmare, cardul de cumparaturi este un imprumut pe termen lung, un credit a carui suma maxima disponibila scade pe masura ce utilizezi banii de pe card si creste odata cu rambursarile efectuate de tine (revenind pana la limita initiala). Cardurile de credit beneficiaza de o perioada de gratie in care te poti folosi de banii bancii fara sa platesti nicio dobanda in cazul in care la sfarsitul perioadei returnezi integral banii folositi.