La inceput de an, piata financiara asteapta mesajul Guvernatorului pentru a intelege politicile economice ce urmeaza sa fie implementate in acest an. Cum era de asteptat, Mugur Isarescu a vorbit despre anul electoral care poate aduce dezechilibre financiare, despre consumul care a atins cotele anului 2008 – an de criza economica, despre creditarea excesiva urmarita atent de la BNR si despre un curs “aproape” stabil.
In prima sedinta de politica monetara din 2016, BNR nu a redus dobanda cheie, insa a eliberat in piata valuta, prin reducerea rezervelor minime obligatorii. Circa 500 milioane de euro ce se vor intoarce in piata bancara in februarie. Iata si explicatia venita de la Guvernator:
“In condițiile temperarii creditarii in valuta si pentru continuarea procesului de armonizare a mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele si practicile in materie ale Bancii Centrale Europene si ale principalelor banci centrale din statele membre ale Uniunii Europene, BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 12 la suta de la 14 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2016. “
Mesajul despre cursul valutar este poate cel mai asteptat. Isarescu a venit cu un mesaj de stabilitate si a recunoscut ca BNR a avut in 2015 interventii marunte
“Leul a fost stabil pentru ca conditiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut o situatie macroeconomica buna si aceasta s-a reflectat fara sa fie nevoie de interventii sustinute ale Bancii Nationale. Pentru viitor, in ciuda faptului ca economia internationala nu a fost deloc stabila, acesta este cadrul si pentru viitor, daca situatia economica se va mentine stabila, nu vom asista la dezechilibre mai mari. Exista premiza ca leul sa fie in continuare stabil. Intr-adevar influentele externe pot sa dezechilibreze situatia. Un context international tulbure, ne va influneta ca si pana in prezent”a sustinut Guvernatorul in cadrul prezentarii
Seful BNR se arata ingrijorat de stimularea consumului, “acest lucru nu este sustenabil pe termen mediu si lung”. Risc de supraincalzire a economiei. Creditul populatiei a urcat pana la 30%
Isarescu recunoste ca BNR este cu „semnalul de alarma in mana” cand vine vorba de creditele in lei acordate prin programul Prima Casa. El a explicat ca in februarie, cand BNR va avea datele efective din 2015, vor exista discutii pe acesta tema.
“Cand analizam cifrele, ar trebui sa ne uitam cu atentie cat vine din crestere si cat la suta din aceasta convertire a creditelor, pe care le salutam. Uitandu-ne la cifre – o buna parte a aceastei cresteri a creditarii in lei vine din programul Prima Casa – deocamdata nu am tras acest semnal de alarma pentru ca ritmul de crestere a creditarii in lei nu a atins o cota de risc. Ne mentinem insa formularea generala – orice criza vina dupa o perioada de succes si sa nu ne imbatam, cam asta a fost formularea de anul trecut. Sa ciulim urechile, ca poate sa fie samburele unei viitoare crize”.
Mugur Isarescu a vorbit si despre Legea Darii in plata.
Intrebat ce asteptari are acum dupa ce legea a fost retrimisa in Parlament, Mugur Isarescu a explicat ca BNR are o singura recomandare: legea sa-si pastreze caracterul social.
“Parlamentul hotaraste legile. Asteptam sa aiba in vedere aceste recomandari, ca si recomandarile Bancii Centrale Europene si sa iasa o lege mai buna. O lege care sa puna in concordanta scopul declarat al legii – protejarea celor care au credite pentru locuinte, nu a altora”.
BNR a mentionat revigorarea procesului de creditare in moneda nationala
„Creditul neguvernamental si-a consolidat dinamica anuala in teritoriu pozitiv, exclusiv pe seama avansului imprumuturilor in moneda nationala (atat prin acordare de credite noi cat si prin conversia celor acordate anterior). Ponderea creditelor in lei a devenit majoritara – 50,9 la suta din total in luna noiembrie 2015 fata de un minimum de 35,6 la suta in mai 2012 –, asigurand astfel o mai buna transmisie a politicii monetare si premisele pentru gestionarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare.”
„Si in 2016 BNR va monitoriza evolutiile interne si externe pentru indeplinirea obiectivului: stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare”, a concluzionat Mugur Isarescu.