Legea dării în plată a fost discutată în cadrul grupului PSD, astăzi, de la ora 14.00. La sedința grupului au participat Florin Georgescu şi Liviu Voinea, din partea Băncii Naționale a României. Apoi proiectul s-a regăsit pe ordinea de zi din plenul Senatului unde cererea de reexaminare a legii privind darea în plată a fost votată. Urmează votul decizional din Camera Deputaților.
Dacă va fi votată în acesta formă și în Camera Deputaților, Legea va impune un plafon de credit de cel mult 150.000 euro, aplicat creditelor imobiliare și celor acordate în programul Prima Casă. 119 voturi „pentru”. Programul Prima Casă a rămas inclus în cadrul Legii Dării în Plată.
Modificările aduse proiectului se referă la plafonul creditului acordat de bancă. Senatorii au decis ca Legea să fie aplicată doar creditelor imobiliare de până în 150.000 de euro, echivalent în lei, pentru creditul acordat de bancă, aşa cum BNR a cerut insistent. Banca Centrală a cerut ca plafonul să facă referire la creditul primit de persoană în cauză și nu la valoarea imobilului deținut de aceasta.
BNR a susținut că introducerea unui plafon nu reprezintă o discriminare. Sunt identificări ale persoanelor care se află în nevoie, pentru a fi ajutate de societate în baza resurselor bugetului.
Negocierile vor continua până la votul din plenul Camarei Deputaților.
Gheorghe Piperea a făcut dezvăluiri din cadrul întâlnirii de la grupul PSD. Avocatul susține că BNR nu se mai opune aplicării legii la creditele în stoc (în derulare). ”Dl. Georgescu a spus că are mandat expres să renunțe la acest amendament (retroactivitatea)”, a precizat Piperea.
În schimb, surse bancare au declarat că s-au purtat negocieri intense în spatele ușilor închise. Băncile au cedat amendamentul cu retroactivitatea şi au cerut introducerea unor plafoane iar legea să se activeze când ratele depăşesc 65% din venitul clientului îndatorat.
Daniel Zamfir, deputat inițiator: „Nu e o victorie a mea, este o victorie a normalității, senatoriii au înțeles că Legea dării in plată nu afectează programul Prima Casă”.
Florin Georgescu, prim vice-guvernator BNR: „Nu trebuie să avem o protecție socială generalizată”
„Am prezentat argumentele care sunt în favoarea unei legi cu conotații de protecție socială, care să se adreseze debitorilor băncilor care au nevoie de această protecție socială pentru că sunt într-o situație financiară care nu le mai permite onorarea serviciului datoriei. S-au argumentat motivațiile pentru care statul atunci când e nevoie să intervină în economie și, iată acum intervine, dar de o manieră limitată, direcționată către grupurile vulnerabile și nu în general, către debitorii care, dintr-un motiv sau altul, sunt în jenă financiară, dar și ca urmare a unor credite pe care le-au luat, nu pentru o locuință de strictă necesitate, ci și pentru afaceri sau alte operațiuni economice”, a afirmat Georgescu, la finalul întâlnirii cu senatorii PSD pe tema legii dării în plată.
„Trebuie să ne adresăm celor cu situație financiară grea, în dificultate, pe de o parte, iar, pe de altă parte, nu trebuie să punem în pericol stabilitatea sistemului financiar, dar nici să ne adresăm cu o protecție socială generalizată celor care nu au nevoie și celor care nu vor să plătească, din anumite motive personale, creditele contractate”, a adăugat Georgescu.
Legea dării in plata va avea urmări in mediul bancar, spun analiștii. Dacă proiectul este aprobat în această formă, băncile vor reduce scadențele la împrumuturi. Acestea vor fi de maximum 10 ani. Apoi, noile produse bancare imobiliare vor avea avansuri spre 40%. Cei defavorizați vor fi românii cu venituri mici, care nu pot susține aceste noi cerințe de creditare.
Senatorii PSD au anunțat înainte de vot că susțin legea, inclusiv includerea programului Prima Casă. PSD a votat legea, dar a introdus un amendament important
Senatorii PSD vor vota în plen legea dării în plată, urmând să susțină și includerea în actul normativ a programului „Prima Casă”, a anunțat, luni, liderul grupului social-democrat Mihai Fifor.
„Au fost păreri pro și contra pe această lege așteptată și disputată totodată, dar eu cred că, în urma acestor dezbateri, colegii senatori s-au lămurit vizavi de toate punctele ce s-au discutat în întâlnirea noastră. Ca o concluzie, senatorii vor vota această lege, ea urmând traseul legislativ către Camera Deputaților”, a spus Fifor, la finalul întâlnirii senatorilor social-democrați cu inițiatorii legii dării în plată Daniel Zamfir și avocatul Gheorghe Piperea, precum și cu viceguvernatorii BNR Florin Georgescu si Liviu Voinea.
Fifor preciza că senatorii PSD vor vota rămânerea în cadrul legii dării în plată și a programului „Prima casă”.
PNL a anunțat de dimineață că va vota în bloc legea propusă de deputatul PNL Daniel Zamfir
„La Senat astăzi avem un proiect foarte important pentru PNL – Legea dării în plată. Pe ordinea de zi se pare că va exista şi grupul nostru a luat decizia, evident, să îl susţină, aflându-ne în calendarul pe care PNL şi l-a propus, astfel ca în luna aprilie această lege să devină realitate”, a precizat Alina Gorghiu, co-presedinte PNL, într-o conferinţă de presă la Parlament, la finalul Biroului Politic Naţional al formaţiunii.