Zi istorică pentru România: legea privind darea în plată a fost adoptată de Camera Deputaților. Legea a fost trimisă la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis, iar Camera Deputatilor e camera decizională, deci legea merge la promulgare. Darea în plată permite stingerea datoriei faţă de bancă prin predarea imobilului ipotecat. Mai mult, clienţii deja executaţi vor putea sista poprirea pe venituri, în instanţa, dacă imobilul preluat de bancă nu a acoperit datoria.
UPDATE:
Legea a fost votată cu 207 voturi „pentru”, un vot „împotrivă”, un deputat s-a abținut.
Adrian Vasilescu: BNR nu are de făcut niciun comentariu despre această lege
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat la postul de televiziune Digi24: „legea a fost votată, asta e voința Parlamentului, va fi și promulgată, va ajunge în Monitorul Oficial și după 15 zile va începe să producă efectele pe care le așteptăm. În opinia mea, (nu vorbesc în numele BNR!) această lege nu are viață lungă. Sunt încălcate câteva reguli juridice, vor avea loc procese, inclusiv în străinătate. Procesele vor fi inițiate de ambele părți”.
„Nu va fi o lege pentru cei care nu pot să plătească, pentru cei în nevoie”, a mai spus Adrian Vasilescu în direct la Digi 24.
Inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a precizat în Parlament: „Nu am gândit-o ca pe o lege împotriva sistemului bancar, ci, din contră, ea a vrut şi va fi o lege care va aduce un echilibru în raporturile între clienţi şi bancă. Nu am gândit-o ca fiind o lege de protecţie socială pentru anumite categorii defavorizate, pentru că cei care astăzi sunt în nevoie nu sunt categorii defavorizate, sunt oameni activi, sunt oameni care au poate două – trei locuri de muncă, dar care, din cauza clauzelor abuzive, nu îşi mai pot plăti ratele la bancă”.
Cine poate beneficia de legea dării în plată
În forma adoptată astăzi, legea se va aplica persoanelor fizice (consumatori) care au credite în derulare. Darea in plată se va aplica debitorilor cu imprumuturi de până în 250.000 de euro, inclusiv creditelor de consum cu ipotecă. Legea dării în plată se aplică doar pentru creditele folosite pentru cumpararea de locuinţe sau pentru terenuri cu destinatia de locuinţă.
„Ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui, legea dării în plată a suferit, faţă de varianta votată în noiembrie anul trecut, câteva modificări importante. Preşedintele ne-a cerut să ne pronunţăm fără echivoc asupra persoanelor care beneficiază de această lege. Am făcut-o. Am stabilit fără echivoc că de legea dării în plată beneficiază doar persoanele fizice care au calitatea de consumator, nu şi persoanele fizice care au luat credite în vederea derulării unor afaceri, respectiv profesioniştii”, a mai declarat Daniel Zamfir.
Legea dării în plată nu se aplică creditelor acordate prin Programul Prima Casă.
„Art.1 alin 4 prevederile prezentei legi nu se aplică creditelor acordate prin programul Prima Casă aprobat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.60/2009 privind unele masuri în vederea implementarii programului Prima Casă, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata în textul adoptat.
Darea în plată se va aplica si celor aflati în executare silita si celor la care executarea silită s-a încheiat. Mai exact, consumatorii executati silit vor putea cere în instantă stingerea creantei.
Legea nu se va aplica consumatorilor care au comis fraude în legatură cu creditul care urmează a fi dat în plată.
„Consumatorul sa nu fi fost condamnat printr-o hotarâre definitiva pentru infractiuni în legatura cu creditul pentru care s-a solicitat aplicarea prezentei legi”, se arata în amendamentul votat de Comisie.
Retroactivitatea legii, marea dilemă
Bancherii sustin ca legea este retroactivă si neconstitutională, iar aplicarea legii la portofoliul de credite în derulare încalcă principiul constituțional al neretroactivității legii, ceea ce ar putea duce la declasarea României și la creșterea costurilor de finanțare.
Sustinatorii legii sustin ca nu este retroactivă pentru că nu schimbă o stare de fapt din trecut ci prevede efecte doar pentru viitor.
Avocat Andreea Rusu, SCA Grecu și Asociații a declarat pentru BankingNews.ro că ”Legea privind darea în plată nu încalcă principiul retroactivității și se poate aplica contractelor de credit în vigoare.” Citeste opinia avocatului AICI
Calculele BNR arată că aplicarea legii presupune o pierdere de 2,8 miliarde de lei. Conform Băncii Naționale, 97.500 de ipoteci s-au devalorizat accentuat în perioada de criză şi s-ar califica la legea dării în plată.