Educatia financiara a copiilor este un proces de durata care presupune continuitate si perseverenta. Raiffeisen Bank a decis in 2012 sa sustina initiativa Junior Achievement de a derula un program national de educatie financiara pentru elevii din ciclu primar.
Astfel, in fiecare an scolar, elevii beneficiaza de activitati learning by doing, dar si de interactiuni cu profesionisti din domeniul bancar, de la care afla, pe intelesul lor, primele notiuni financiare.
De la an la an, programul a fost extins catre noi grupe de copii si activitati introduse gradual, adaptate fiecarei clase, de la pregatitoare la clasa a IV-a. Pe durata anului scolar 2015-2016, 4500 de elevi din ciclul primar din 100 de institutii de invatamant au parcurs programele de educatie financiara.
Peste 1000 de elevi au incheiat un ciclu de 4 ani de educatie financiara, pe parcursul claselor primare.
„Programul este o experienta inedita pentru copii si parinti. Copiii invata ca banii sunt resurse materiale obtinute in procesul muncii, ca sunt folositi pentru asigurarea traiului, ca banii nu se risipesc, ci trebuie folositi responsabil, economisiti sau reinvestiti”- Aurelia Berusca – profesor invatamant primar, Scoala Gimnaziala Nr. 3 „Nicolae Titulescu” Bucuresti.
Participarea in acest program este gratuita si toate clasele inscrise primesc un kit cu materiale educationale pentru elevi si invatator, precum si o serie de materiale auxiliare atractive, care ii motiveaza pe cei mici sa fie activi si sa parcurga lectiile cu placere. Pe masura ce dobandesc primele notiuni financiare, elevii acumuleaza puncte prin parcurgerea activitatilor prevazute si intra in “Clubul copiilor harnici si chibzuiti”.
Fiecare modul include o componenta educationala si pentru parinti. Prin intermediul unui chestionar, acestia pot evalua cat de mult ating aspecte legate de administrarea banilor in discutiile cotidiene cu copiii lor si gasesc sugestii de subiecte pe care le pot aborda cu copii lor in functie de varstra, cum ar fi: De unde vin banii? sau Ce inseamna un copil chibzuit si cum poate fi recompensat.
In completare, JA Romania cu suportul Raiffeisen Bank implementeaza si programul educational ABCdar bancar destinat elevilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, pe care ii pregateste pentru o viata activa si independenta financiar. In acest an scolar, peste 1500 de elevi de liceu au beneficiat de acest program.
Procesul educational a fost sprijinit direct de voluntari, consultanti de la Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank Romania este o banca universala de top, care ofera o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri sau corporatii. Baza de clienti a Raiffeisen Bank se ridica la aproximativ 2 milioane de persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 8.200 de companii. La sfarsitul anului 2015, reteaua Raiffeisen Bank numara peste 500 de unitati, o retea de peste 1.100 de ATM-uri si aproximativ 14.000 de EPOS-uri si 40 de bancomate multifunctionale. Raiffeisen Bank se implica activ in viaţa comunitaţilor in care işi desfaşoara activitatea, susţinand programe de responsabilitate sociala in domenii precum: educaţie, cultura, servicii sociale, sanatate, protecţia mediului, sport. Pentru detalii, accesaţi www.raiffeisen.ro sau scrieti un email catre comunicare.externa@raiffeisen.ro
Despre Junior Achievement Romania
Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie economica, antreprenoriala, financiara, etica si responsabilitate sociala si sanatate si viata activa. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate gratuit de peste 280.000 de elevi din 1.600 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si datorita sustinerii financiare din partea comunitatii de afaceri. Mai multe informatii, pe www.jaromania.org.
Junior Achievement (JA) Romania a primit in acest an distinctia JA Europe Model Organisation in cadrul ceremoniei anuale, desfasurate la nivel european, in Amsterdam, in semn de apreciere pentru impactul programelor de educatie antreprenoriala, financiara si orientare profesionala.
Echipa romaneasca a primit acest premiu in al saselea an consecutiv, in urma unei evaluari ce a inclus rezultatele din 39 de tari europene.