Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Gabriela Dinu: De ce noi, părinții, trebuie să mizăm pe educația financiară, care poate deveni secretul vieții împlinite
Share
Notification Show More
Latest News
„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia
Analize Stiri de top
Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”
Stiri de top
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei
Analize Stiri de top
Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”
Stiri de top
UPDATE. De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii si Interviuri > Gabriela Dinu: De ce noi, părinții, trebuie să mizăm pe educația financiară, care poate deveni secretul vieții împlinite
Opinii si Interviuri

Gabriela Dinu: De ce noi, părinții, trebuie să mizăm pe educația financiară, care poate deveni secretul vieții împlinite

bankingnews.ro
Last updated: 05/07/2016 12:18
bankingnews.ro 9 ani ago
Share
SHARE

Banii sunt importanți, iar rostul și valoarea trebuie explicate copilului. Este important ca el să prețuiască banii, să știe să-i cheltuiască, dar – mai ales – să-i investească. Asta mi-am spus într-o zi, când fiul meu avea doar doi ani și îmi cerea insistent să cumpărăm „multe bomboane care colorează limba”. Atunci am realizat că nimeni nu ne-a pregătit pentru momentul acesta, iar noi făceam parte din generația fără cultură financiară. A câta…?

Contents
Atunci am decis că pe www.BankingNews.ro va fi mereu loc pentru educația financiară. A celor mici și mari!De ce noi părinții trebuie să mizăm pe educația financară?

Așa a pornit aventura noastră și a lui: învătând împreună. Am căutat informații, filmulețe, ne-am jucat, am făcut împreună o pușculiță din carton, apoi una dintr-un recipient al unei jucării. Jucărie cumpărată cu banii strânși în pușculița de carton. A urmat jocul “Monopoly” și alte distracții financiare preferate. Se juca constant cu bunica “de-a piața”. Își vindea jucăriile cu “dobândă”, pentru că aveau valoare sentimentală!

Timpul a trecut și viața ne-a purtat unde a vrut ea –  spre antreprenoriat. Astăzi scriu despre lipsa educației financiare ce generează inegalitate și frustrare în România. Scriu pe www.BankingNews.ro în special pentru părinți și educatori, dacă vreți. Dar mizez pe faptul că, adresându-mă lor, mesajul meu ajunge implicit la copii. Ei sunt viitorul. Ei sunt viitorii consumatori și este datoria noastră să-i formăm educați, deci liberi. Liberi să aleagă în cunoștință de cauză atunci când va veni vremea.

Până acum câțiva ani, tangența copiilor noștri cu educația financiară se rezuma doar la educația primită în acasă (care nu este neapărat una obiectivă) și câteva lecții primite în particular. Așa am procedat și noi când am decis să mergem cu elevii clasei din care făcea parte și fiul nostru, să cunoască “mersul lucrurilor” într-o sucursală bancară.
În acel moment am realizat că pentru majoritatea copiilor deștepți și frumoși  din clasa a III-a era prima vizită la bancă. Ce cunoșteau ei despre bancă? Știau doar că de aici vin banii. Și atât.

Atunci am decis că pe www.BankingNews.ro va fi mereu loc pentru educația financiară. A celor mici și mari!

Copiii sunt foarte atenți la tot ceea ce se petrece în jurul lor, dar mai ales la comportamentele pe care le întâlnesc la părinți, educatori sau dascăli. Educația financară începe în familie prin exemplul personal.

revista1În căutarile mele destinate formării personale, a copilului, dar și a cititorilor, am aflat opinia psihologilor despre educația financiară timpurie și importanța ei. Potrivit acestora, educația financiară a copilului trebuie să înceapă la o vârstă cât mai fragedă, chiar de la vârsta de patru ani.

“Alfabetizarea” financiară poate fi începută încă de la grădiniță. Nenumărate studii au demonstrat faptul că principalul motiv pentru care oamenii se luptă cu dificultățile financiare este acela că au trecut prin sistemul de învățământ preșcolar fără să învețe mai nimic concret despre bani. Cu cât educația financiară începe de la o vârstă mai fragedă, cu atât rezultatele vor fi mai vizibile pe termen lung.

Eu pot să afirm, acum când Răzvan, fiul meu, a împlinit 14 ani, că educația financiară timpurie ne-a ajutat să avem astăzi un copil model. Este responabil și știe cât de greu se obțin banii munciți, știe că trebuie să economisim, dă dovadă de multă maturitate atunci când alege să-și cumpere lucruri.

Înțelege ideea de limită (de exemplu, distincția dintre ceea ce își dorește și ceea ce este posibil), știe că sunt cumpărături care pot fi amânate (nu tot ce este posibil este posibil imediat) și mai știe că unele lucruri au o valoare – deci este necesar un efort pentru a obține satisfacerea unei dorințe.

Sunt sigură că prin educație, copiii noștri vor înțelege că banii “nu cad din cer”, se câștigă. Ei nu sunt “fără sfârșit” și pentru a cumpăra o jucărie atunci când “vrei”, e nevoie să muncești și apoi să economisești. Mai târziu, jucăria va dispărea, însă rămân “banii de buzunar”.

De ce noi părinții trebuie să mizăm pe educația financară?

Când a venit pe lume Răzvan am știut că vreau cresc un om fericit, împlinit, ”cu un viitor”. Apoi am realizat că este nevoie de mulți „factori” cumulați pentru a „lucra” la fericirea copilului, cum ne place să glumim.

Iar unul dintre ei este șansa la educație. Inclusiv cea financiara. Un nivel scăzut de educație financiară scade șansele de a ajunge la bunăstare și crește riscul de a lua decizii greșite în viață.

În acești ani de criză, am cunoscut mulți oameni afectați. Am vorbit cu părinți frustrați din cauza lipsurilor materiale care afectau inclusiv copilul. Educația financiară poate combate inegalitatea de avere, care sigur duce la frustrare și stres.

În Statele Unite ale Americii, țara la care mulți români se raportează, elevii învață un lucru înțelept. În cadrul orelor de educație financiară, copiii învață că acești factori despre care noi tot povestim fără să avem o dimensiune clară sunt declanșatorii unor probleme grave de sănătate. Iar un om bolnav va cheltui bani pentru sănătatea sa. Banii îi poți cheltui doar dacă îi ai, dacă ai economisit! Așa se încheie orele de educație financiară în țara în care mai tot ce faci costă.

Poate ar trebui să ne gândim că nu mai este mult până vom ajunge în acest stadiu. Și să ne pregătim. Studiile recente pe care le tot răsfoiesc în căutare de informații utile pentru adulți, vorbesc despre averea oamenilor. Da!… acest cuvânt mult vânat de orice individ. Averea depinde de educația financiară. Se estimează că 40% din averea deținută la vârsta pensionării este reprezentată de educația financiară a individului. Mai precis, de cunoștințele financiare aplicate de-a lungul vieții.

Și atunci, ca părinte, după atâtea informații despre bunăstare și fericire, constați că educația financiară la copii joacă un rol determinant în viitorul lor de adulți. Educația financiară este importantă de când ne naștem și până murim. Este unul dintre secretele reușitei în viață. Este secretul pe care-l împart cu voi.

Materialul semnat de Gabriela Dinu a fost publicat în cadrul revistei ”Educația Financiară pe înțelesul tuturor”, Numărul 13, care este disponibilă în format .pdf la http://www.finzoom.ro/revista-educatia-financiara/#nr13.

You Might Also Like

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci

Alina Plătică, Garanti BBVA: Siguranța financiară începe cu decizii informate și protecție digitală

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

7.800 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului de educație financiară European Money Quiz, organizat de Asociația Română a Băncilor

TAGGED: educatie financiara, educatia financiara
bankingnews.ro 05/07/2016
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By bankingnews.ro
Follow:
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.
Previous Article Românii continuă să se împrumute agresiv. Creditarea a crescut cu 50% în ultimul an
Next Article Jaf armat la o sucursală Raiffeisen Bank din municipiul Bistrița

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

2 zile ago

FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci

o săptămână ago

Alina Plătică, Garanti BBVA: Siguranța financiară începe cu decizii informate și protecție digitală

3 săptămâni ago

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

2 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?