Paul Anghel, directorul Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC a comentat în cadrul emisiunii „24 de minute” de la Digi TV, poziția conflictuală legată de transpunerea Directivei 17/2014 dintre Autoritate și BNR. Domnia sa a lăsat să se înțeleagă că în acest moment se poartă discuții și mai mult ca sigur „se va ajunge la niște soluții de mijloc cu BNR”. Întrebat dacă proiectul de lege va suferi modificări după „intervenția BNR”, Paul Anghel a declarat că „proiectul de lege nu a suferit modificări.”
Directiva 17/2014 (privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2013/36/UE precum și a Regulamentului UE nr. 1093/2010) trebuia adoptata pana in 17 martie 2016.
Disensiunile dintre BNR și ANPC pe această temă au pornit în momentul când Bana Centrală a trimis către ANPC o adresă prin care atrage atenția asupra faptului că măsurile propuse, în actuala formă a proiectului de ordonanță, ar genera un impact negativ asupra sistemului financiar-bancar și că, mai mult decât atât, ordonanța ar excede cadrul european, introducându-se măsuri suplimentare de protecție.
„In raport cu textul Directivei, proiectul de ordonanță de urgență stabilește obligații suplimentare pentru creditori, fără ca acestea să fie însoțite de un studiu de impact, cadrul legal propus putând avea și un efect negativ asupra modului de funcționare a pieței creditului, precum și o influența substanțială în ceea ce privește stabilitatea instituțiilor și a piețelor financiare”, se arată în poziție BNR.
În contextul vacanței parlamentare, cel mai probabil Ordonanța de Urgență va fi adoptată în luna septembrie, la reluarea lucrărilor legislativului.