În contextul globalizării și al dinamicii dezvoltărilor tehnologice, utilizarea instrumentelor de plată non-cash s-a răspândit tot mai mult în ultimii ani, contribuind la o tranzacționare rapidă, sigură și transparentă, element important pentru dezvoltarea oricărei economii.
Într-un mediu în care volumul de tranzacții și valoarea acestora cresc constant, plățile cu cardul sunt tot mai des întâlnite. Un astfel de instrument răspunde nevoii tot mai mari a clienților de rapiditate și flexibilitate, mai ales în cazul plăților curente. Românii utilizează, astfel, din ce în ce mai des, cardul pentru a face cumpărături, pentru a plăti facturile curente, dar și taxele și impozitele.
Dincolo de plăți, însă, pentru clienți este important să păstreze un echilibru între venituri și cheltuieli și să ajungă să și economisească. Pe lângă instrumentele clasice destinate economisirii (contul de economii, depozitul) și cardul de credit poate oferi un suport semnificativ în acest sens.
Iată când și cum, cardul de credit poate fi un instrument de plată care îi poate ajuta pe posesori să păstreze un buget echilibrat:
* Când clienții efectuează tranzacții mai mari (achiziționează electrocasnice, electronice IT&C), aceștia au opțiunea de a plăti în rate fără dobândă. Produsul Garanti Bank, Bonus Card, de exemplu, oferă posesorilor 12 rate fără dobândă la mulți dintre comercianții parteneri sau până la 24 de rate fără dobândă, în perioadele în care se derulează campanii speciale. În acest fel, posesorii de Bonus Card au posibilitatea de a eșalona plățile cu o valoare ridicată, pe o perioadă mult mai lungă. Ei își diminuează, astfel, impactul asupra bugetului și pot în contiuare să aloce o parte din venit în direcția economisirii, chiar și în contextul unor cheltuieli mai mari.
* Cardul de credit oferă de asemenea posiblitatea “amânării” impactului unei plăți, fără costuri suplimentare, prin intermediul perioadei de grație oferite. Clienții Bonus Card au până la 50 de zile perioadă de grație pentru tranzacțiile efectuate la comercianți.
* Când plata cu cardul este asociată cu reduceri din partea unor hoteluri, restaurante, magazine, Bonus Card de la Garanti Bank permite posesorilor să acumuleze bonusuri de până la 10% pentru cumpărăturile efectuate în rețeaua de parteneri ai bănci, si de 0,3% la orice comerciant, atat în țară, cat și în străinătate.
* Utilizând cardul de credit pentru toate cumpărăturile efectuate în cursul unei luni, clienții își pot păstra veniturile într-un cont de economii pe parcursul respectivei luni, acumulând atât dobânda pe contul de economii, cât și bonus pe cardul de credit pentru toate plățile efectuate. De multe ori vacanțele în străinătate pot fi costisitoare și pot dezechilibră bugetul chiar și pentru 2-3 luni după ce vacanța s-a încheiat, în aceste perioade clienții lăsând de-o parte preocuparea pentru economisire. Bonus Card permite diminuarea impactului cheltuielilor din vacanță, oferind pe tot parcursul anului 2016, 3 rate fără dobândă pentru toate cumpărăturile efectuate în străinătate.
* Taxele și impozitele anuale pot abate abate și ele clienții de la intențiile de economisire. Cu Bonus Card există opțiunea de a plăti aceste taxe și impozite în rate fără dobândă. În plus, posesorii cardului de credit pot evita costuri suplimentare dacă optează pentru debitarea directă (retragerea automată la scadență a sumei minime datorate), evitând astfel întârzieri la plată și penalizările aferente.
Material realizat de Emre Unal – Director Carduri, Garanti Bank.