Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea, a prezentat ”Raportul asupra stabilității financiare”, realizat pentru luna decembrie 2016, analiză care evidențiază faptul că decizia Curții Constituționale în cazul legii privind darea în plată reduce semnificativ riscul privind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar.
”Banca Națională a României a susținut în permanență că legea dării în plată ar trebui să diferențieze între cei care nu mai pot sa plătească (cazuri sociale) – pentru care o soluție trebuie identificată – și cei care nu mai vor să plătească. Amendamentele depuse de BNR au vizat clarificarea acestei diferențieri, iar decizia Curții Constituționale confirmă această viziune. Urmare a deciziei Curții Constituționale, impactul asupra sectorului bancar este mai mic și eșalonat pe mai mulți ani”, a arătat Liviu Voinea într-un dintre slide-urile prezentării pe marginea raportului întocmit de BNR.
Practic, Legea nr. 77/2016 privind darea în plată nu poate deroga de la Codul Civil, putând fi aplicată doar în cazuri excepționale, în care au intervenit circumstanțe neprevăzute. ”Simpla scădere a valorii bunului imobiliar nu poate fi un motiv pentru darea în plată. Cazurile trebuie judecate individual, iar instanța va decide dacă în fiecare caz în parte au fost circumstanțe excepționale”, a subliniat viceguvernatorul BNR.
Principalele 10 mesaje ale Raportului asupra stabilității financiare – decembrie 2016
• Situația macroeconomică este bună, dar riscurile la adresa macrostabilității sunt semnificative.
• Cresterea economica este sustenabila, in sensul acoperirii excesului de cerere preponderent din oferta interna.
• Riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente se menține la un nivel ridicat, fiind în ușoară creștere față de Raportul precedent.
• Riscul de contagiune din sectorul bancar a continuat să se reducă, diminuarea finanțării externe fiind compensată prin creșterea depozitelor locale.
• Solvabilitatea sectorului bancar este ridicată, lichiditatea continuă să fie adecvată, iar profitabilitatea s-a consolidat.
• Băncile au continuat să își curețe bilanțul de credite neperformante.
• Stocul de credite în lei este majoritar si tendinta este de consolidare.
• Disciplina la plată a companiilor nefinanciare s-a deteriorat.
• Distributia depozitelor populației arată un grad ridicat de inegalitate.
• Politica macroprudențială are rol de întărire a rezistenței sistemului financiar la șocuri adverse.