Impreviziunea (acele evenimente excepționale survenite pe parcursul derulării creditului care au condus clientul în situația de a avea dificultăți majore la rambursarea creditului n.r.) va reprezenta o situație mai degrabă excepțională decât frecventă, a spus astăzi Sergiu Oprescu, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor (ARB), în cadrul conferinței de presă „Retrospectiva anului 2016 perspectivele sistemului bancar pentru 2017”, organizată de ARB.
„Ce înțeleg este că fiecare caz va fi analizat în parte. Va fi lăsat la nivelul tribunalului fiecare caz în individualitatea sa”, a mai spus Oprescu. Acesta a răspuns întrebării unui jurnalist care a ridicat problema probării impreviziunii în instanță.
Potrivit deciziei Curții Constituționale privind legea dării în plată, clienții vor putea ceda băncii casa depusă garanție în schimbul ștergerii creditului dacă se demonstrează că există o situație de impreviziune.
„Deși nu au folosit acest termen de impreviziune, în toate rescadențările făcute persoanelor fizie, fie că acestea au presupus eliminarea de comisioane, reeșalonări sau hair-cut-uri, băncile au în vedere aceste evenimente care s-au produs pe parcursul creditului și care nu au fost luate în calcul la acordare”, a spus Mirela Bordea, membru al Consiliului Director al ARB.
Unele bănci au scăzut în ultimul timp avansul pentru creditele ipotecare, după ce numărul de notificări privind darea în plată s-a dovedit a fi mult redus în raport cu ce se estimase inițial. În schimb, există încă bănci care practică un avans ridicat.
Sergiu Oprescu a menționat că unii creditori amână scăderea avansului până atunci când vor finaliza analizele privind impactul impreviziunii. „S-a conștientizat că există un astfel de risc, impreviziunea, care exista e drept și înainte, iar băncile comerciale trebuie să modeleze un astfel de comportament și să vadă cum pot să modeleze portofoliul și să își facă o proprie evaluare legat de nivelul avansului”, a spus Oprescu.
În aceeași ordine de idei, Radu Ghețea, președinte de onoare al ARB, a spus că „clarificările aduse de CCR au venit destul de târziu, unele bănci au fost puse în situația de a aplica cu strictețe legea. Legat de stornarea provizioanelor deja constituite – e greu să spui că problema a fost deja rezolvată, deoarece există o prudență mărită în ce privește abordarea acestor subiecte”.