În ultimul timp, se observă o creștere a ratei creditelor acordate sectorului privat în volumul creditelor noi, iar în condițiile în care și depozitele au crescut, rata finanțării din surse interne o depășește pe cea din surse externe, a spus astăzi Agnes Nagy, membru CA a Băncii Naționale a României, în cadrul evenimentului Agri Investors Conference, organizat la Budapesta de OTP Bank România în colaborare cu Ambasada României în Ungaria.
Potrivit lui Nagy, cererea internă este în creștere și e în continuare motorul creșterii economice.
Raportat la 2008, când motorul creșterii economice era tot consumul, există totuși o diferență, a subliniat reprezentantul BNR: „atunci consumul intern era bazat pe importuri, ceea ce a dus la o creștere a deficitului comercial, dar din 2014 încoace, situația este mult mai echilibrată. Un mare procent din cerea internă a putut fi satisfăcută de produse autohtone. SAPARD a fost un instrument financiar care a permis retehnologizarea agricolă, producătorii care au beneficit de finanțări îmbunătățind oferta internă”.
Un model sănătos de creștere ar însemna totuși să existe un echilibru mai mare între producția internă și export, care să stimuleze avansul economiei în viitor, a mai spus Agnes Nagy, care a subliniat că în ultimii 15 ani PIB-ul României a crescut de 4 ori, iar PIB-ul per capita de 2,3 ori.
Reprezentantul BNR a mai atras atenția că sectorul public din țările din zonă nu are un comportament anticiclic. În 2016, România s-a detașat în zonă prin comportamentul prociclic din ultimul timp, dar aceeași situație o întâlnim în Polonia și alte țări din regiune.
„Există un nivel destul de ridicat de indisciplină fiscală, ceea ce creează tensiuni la nivel microeconomic. Este nevoie să avem și stabilitate fiscală, cum avem stabilitate macroeconomică”, a mai spus membrul CA al BNR.
Reprezentantul BNR a mai atras atenția că investițiile cresc mai repede în România față de țările din regiune, iar datoria publică scade, ceea ce este însă o evoluție temporară. „Din păcate, sunt mult mai mulți investitrori străini care vin la noi decât investitori autohtoni care să își întărească poziția în țară și să investească și în străinătate”, a mai spus Nagy.