O creștere de la un nivel de 0,8% a Robor la un nivel de 2% va duce la un nivel de calificare mai redus per persoană în scoringurile bancare, așadar creșterea dobânzii de bază va conduce la încetinirea creditării, a spus astăzi Sergiu Oprescu, președinte Alpha Bank, în cadrul conferinței ALB, organizate la InterContinental.
„Evoluția va conduce la o scădere a ritmului ce se accelerase în ultima perioadă. Noi sperăm că clienții conștientizează un risc de care noi vorbim de ceva timp. Acum un an am atras atenția că se construiau active financiare în zona de minim istoric a dobânzii de bază. Faptul că acum conștientizăm riscul dobânzii este ceva pozitiv. Și clienții conștientizează că dobânda nu va rămâne la același nivel”, a spus Oprescu.
„Faptul că se discută despre acest risc are o valoare adăugată. Ar trebui să ne facă mai precauți, ca clienți, în perspectiva angajării de credite, iar din partea băncii ar trebui să existe o consțientizare că clienții s-ar putea duce mai degrabă în zona de neperformanță”, a completat președintele Alpha Bank.
Acesta a explicat că, pe un fond de fluctuație a dobânzilor, contează când a fost originat creditul, deoarece „fiecare originare are un risc diferit”.
Sergiu Manea, CEO BCR, a comentat evoluția recentă de pe piața valutară, subliniind că avem de-a face cu o volatilitate normală.
„Volatilitatea piețelor financiare este un imput esențial în orice model de risc. Volatilitatea cursului de schimb este indusă de foarte mult de zgomot. Piețele mergente din jurul nostru fluctuează în amplitudini mult mai mari, de 1%. Dacă ne uităm coșul bunurilor de consum, care va atinge o progresie de 3%, vorbim de o depreciere a monedei de circa 1%. Așadar ar trebui să punem lucrurile în perspectivă – înainte de a vorbi de un dezastru pe piața financiară trebuie să constentizăm că nu există niciun dezastru pe piața financiară”, a spus Manea.
Comentând parcursul Robor, Manea a menționat că rata dobânzii „a avut o evoluție destul de agresivă. Dar aș vrea să insist pe volatilitate – minimul era considerat noul normal. Nivelul de leverage la nivel sistemic e mai scăzut decât alte dăți. Suntem în fața unei volatilități manifeste a pieței financuare, dar aceasta este departe să creeze o volatiliatte la nivel sistem”.