Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis in 13 decembrie un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 1,25% şi 1,50% dobânda de politică monetară, pe fondul creşterii economice solide şi a situaţiei stabile a pieţei forţei de muncă, transmite Reuters.
Este a treia majorare a costului creditului din acest an, iar Comitetul de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC) şi-a menţinut estimările privind trei majorări suplimentare ale dobânzii în 2018 şi în 2019.
‘Activitatea economică şi piaţa muncii înregistrează o creştere solidă’, se arată în comunicatul publicat în urma şedinţei Comitetului de politică monetară de la Rezerva Federală.
PIB-ul SUA ar urma să înregistreze un avans de 2,5% în 2018, faţă de o expansiune de 2,1% previzionată în septembrie de Fed, în timp ce rata şomajului va scădea la 3,9% anul viitor, faţă de 4,1% la precedentele estimări. Dar inflaţia ar urma să rămână încă un an sub ţinta Fed de 2% şi de aceea oficialii susţin că nu sunt motive pentru o accelerare a ritmului majorării dobânzii.
De asemenea, oficialul a declarat că succesorul său nominalizat, Jerome Powell, se pronunţă de asemenea pentru o majorare graduală a dobânzii.
Powel, în prezent guvernator Fed, a fost nominalizat în noiembrie de preşedintele Donald Trump pentru a o înlocui pe Yellen al cărei mandat expiră în 3 februarie 2018. Investitorii şi analiştii se aşteaptă ca Powell să menţină continuitatea politicii monetare a Fed.
Acesta a adăugat că economia SUA a înregistrat progrese substanţiale spre redresarea completă, iar sistemul financiar este mai puternic şi mai rezistent decât în urmă cu zece ani.
Ce spune comunicatul FED
Comitetul Federal pentru Piața Deschisă s-a întâlnit în noiembrie, indicând faptul că piața forței de muncă a continuat să se consolideze și că activitatea economică a crescut cu o rată solidă. Mediatizând fluctuațiile legate de uragan, câștigurile de muncă au fost solide, iar rata șomajului a scăzut în continuare. Cheltuielile de uz casnic s-au extins la o rată moderată, iar creșterea investițiilor fixe în afaceri a crescut în ultimele trimestre. Pe o bază de 12 luni, atât inflația generală, cât și inflația pentru alte produse decât produsele alimentare și energia au scăzut în acest an și se situează sub 2 procente.
Măsurile bazate pe piață ale compensării inflației rămân mici; măsurătorile bazate pe sondaj privind așteptările inflaționiste pe termen lung sunt puțin schimbate, în balanță.
În conformitate cu mandatul său statutar, Comitetul încearcă să încurajeze ocuparea forței de muncă maxime și stabilitatea prețurilor. Distrugerile și reconstrucția cauzate de uragan au afectat activitatea economică, ocuparea forței de muncă și inflația în ultimele luni, dar nu au modificat semnificativ perspectivele economiei naționale. În consecință, Comitetul continuă să se aștepte ca, odată cu ajustarea treptată a poziției politicii monetare, activitatea economică se va extinde într-un ritm moderat, iar condițiile pieței muncii vor rămâne puternice. Se așteaptă ca inflația pe o perioadă de 12 luni să rămână sub 2% pe termen scurt, dar să se stabilizeze în jurul obiectivului de 2% al Comitetului pe termen mediu.
Riscurile pe termen scurt privind perspectivele economice par a fi aproximativ echilibrate, dar Comitetul monitorizează îndeaproape evoluția inflației.
Având în vedere condițiile realiste și așteptate ale pieței muncii și inflația, Comitetul a decis să mărească rata țintă pentru rata fondurilor federale la 1-1 / 4-1-1 / 2%. Poziția politicii monetare rămâne acomodativă, sprijinind astfel condițiile puternice ale pieței muncii și revenirea susținută la inflație de 2%.
Pentru a determina calendarul și mărimea ajustărilor viitoare la intervalul țintă pentru rata fondurilor federale, Comitetul va evalua condițiile economice realizate și așteptate în raport cu obiectivele sale de ocuparea forței de muncă maxime și inflație de 2 la sută. Această evaluare va ține cont de o gamă largă de informații, inclusiv de măsurile privind condițiile pieței forței de muncă, de indicatorii presiunilor inflaționiste și de așteptările inflaționiste, precum și de evoluțiile financiare și internaționale.