BNR a injectat în piață printr-o operațiune repo – 10,5 miliarde de lei, prima după luna decembrie a anului trecut. Manevra Băncii Centrale a dus la scăderea ratelor interbancare pe toate scadențele, dar a contribuit la creșterea cursului.
Pe piața monetară ratele de dobândă au continuat să scadă, pe fondul încorporării deciziei și semnalelor ședinței de politică monetară: overnight la 2.37%/2.69%. ROBOR la trei luni s-a redus cu patru puncte bază la 3.36%, ieri, iar astăzi Robor a scăzut până la 3,33%, potrivit unei analize a Băncii Transilvania.
Costurile cu finanțarea sunt în scădere dar, după intervenția BNR, efectele s-au resimțit imediat în cursul de schimb. Euro a crescut de la 4,62 lei la peste 4,64 lei marți.
EUR/RON a crescut cu 0.38%, la 4.6428, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.14%, la 4.0055, la BNR.
Mugur Isărescu a declarat că se așteaptă ca inflația din iulie să fie negativă comparativ cu iunie. BNR va prezenta astăzi „Raportul asupra inflației”
Mugur Isărescu acum despre inflatie. Vîrful inflației a trecut.
Mugur Isărescu la lansarea raportului: „Sunt mulți factori exogeni care au impus inflația în sus. Nu a fost foarte înțeleaptă îngrămădirea lor într-o periodă scurtă de timp.”
„Trec șocurile exogene și inflația anuală va intra în ținta noastră. Bineînţeles, dacă nu vor apărea în toamnă alte șocuri care nu au fost prevăzute.
Aici am putea prezenta evoluția țițeiului. Creșterea subtanțială a împins prețurile. Ne-a ajutat la curs, dolarul a scăzut relativ, deci s-a temperat din presiune.
Nu avem conflicte în prezent care să determine creșterea țițeiului. Prognoza agentiilor de specialitate este de scadere a pretului titeiului.”
Isărescu despre dobânzi: să ne oprim cu jalea aceea legată de ROBOR
„BNR a anunțat acum un an că a trecut perioda dobânzilor mici. Revenim la cele normale. Să ne oprim cu jalea aceea legată de ROBOR”.
Acestea au fost veștile bune. Urmează cele rele.
„Rămân presiuni inflaționiste. Costuri de producție semnificativ mai mari. Ele trebuie să fie balansate de creșterea de productivitate.
Avem costuri de crestere la energie și la forța de muncă. În timp vor fi digerate de economie. dar BNR este obgligată să tragă semnale de alarmă.
Excedentul de cerere s-a diminuat. Lucru bun. Lucrul mai puțin bun, creșterea economică s-a diminuat”, declara chiar în aceste momente guvernatorul BNR.
„Consecintele sunt bune. „Ne apropiem de potential”, spune seful BNR, legat de cresterea economica tempererata, dar sustenabila. „
„Nu poti sa ai crestere economica cu franturi de autostrazi”, mai spune guvernatorul.
„Noi dorim sa fie de 5,5%. Potentialul de creste pe aici ar fi. Mai multe investitii ar ajuta.”
„Prognoza noastră este revizuită pozitiv. Spre sfârșitul acesuti an și la începtutul anului viitor vom fi în prognoză, ușor sub”, a anuntat guvernatorul.
Concluzia:
BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.
Banca Naţională a României se aşteaptă la o inflaţie lunară negativă în luna iulie, a declarat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, acesta precizând că inflaţia lunară stagnează de luni bune în România.
“Se pare că în luna iulie, după datele noastre preliminare, vom avea chiar o inflaţie negativă şi scădere de preţuri. De fapt, acest lucru s-a întrevăzut, să spunem aşa, încă din luna iunie, când am avut o creştere lunară a inflaţiei foarte scăzută, aproape de zero. Acum lumea tot repetând că rata inflaţiei anuale e 5%, 5% cea mai mare din Europa, probabil că aceasta a creat o altă percepţie. Şi e adevărată. Dar după ştiţi şi o să vedeţi miercuri, noi prezentăm inflaţia cu multiplele ei faţete. Deci inflaţia lunară stagnează de câteva luni bune în România. Cea lunară. Dacă ea a mai crescut, a mai crescut pentru că anul trecut a fost relativ mai scăzută. Deci e şi o chestiune de percepţie”, a spus Isărescu întrebat fiind despre decizia de luni de menţinere a dobânzii cheie, care a surprins analiştii.