Creditele restante au continuat să scadă în iulie, cu 0.6% lună/lună și cu 32.7% an/an la 8.3 miliarde lei- nivelul minim din decembrie 2009- conform statisticilor publicate de Banca Națională a României.
Rata creditelor restante a scăzut de la 3.41% în iunie la 3.38% în iulie, minimul din septembrie 2009, cu următoarea distribuție: 3.16% la creditele în lei, respectiv 3.77% la creditele în valută.
Potrivit analizei macroeconomice a Bancii Transilvania, această evoluție a fost influențată de climatul pozitiv din piața forței de muncă, de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și de creșterea creditării.
„Pe termen scurt previzionăm continuarea tendinței de scădere a ratei creditelor restante până la 3%.”
Luni piața financiară a reacționat la climatul macro-financiar internațional și la știrile interne. În sfera pieței monetare ratele de dobândă au scăzut, declinul fiind mai pronunțat pe scadențele foarte scurte: overnight la 2.44%/2.75%. ROBOR la trei luni s-a redus cu trei puncte bază la 3.27%, iar ROBOR la șase luni a scăzut cu un punct bază la 3.43%.
BNR a derulat o nouă operațiune „repo” în volum de 12.2 miliarde lei, cea mai mare ca volum după 1 octombrie 2012.
Operaţiunile repo sunt tranzacţii reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora BNR cumpără de la instituţiile de credit active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei. Maturitatea actualei operaţiunii este de 7 zile, la o dobândă de 2,5%, cât este dobânda de politică monetară începând cu 8 mai 2018.
Prin aceste operaţiuni, BNR încearcă să ofere suficientă lichiditate pieţei, astfel încât să tempereze creşterea ROBOR.
Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă s-au diminuat, pe scadența 10 ani cu două puncte bază la 4.70% – nivelul minim din ultimele două săptămâni.
Statul a împrumutat 339 de milioane de lei de la bănci
La ultima licitație din august Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de titluri scadente în octombrie 2020 și s-a împrumutat cu 339.2 milioane lei (peste volumul programat de 300 milioane RON), la un cost mediu anual de 3.80%, în scădere cu 60 puncte bază față de nivelul de la licitația din iulie.
La BNR EUR/RON a crescut cu 0.08%, la 4.6416, iar USD/RON s-a depreciciat cu 0.32%, la 3.9959 (cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni).
Bursa a crescut (indicele BET cu 0.4%), pe o lichiditate de 3.1 milioane EUR.
Sursa/ BT Daily