Actionarii BRD au aprobat astazi un program de emitere de obligatiuni prin care banca poate sa se imprumute cu 3 miliarde de euro de pe piata locala si externe, in perioada 2012 – 2015. A mai fost probata numirea lui Paul Maymat ca administrator, acesta urmand sa preia conducerea bancii de la 1 mai. Au mai fost validate bilantul pe 2011 si propunerile conducerii BRD de buget pe 2012 si de distribuire de dividende in valoare de 116 milioane de lei, din profitul net din 2011, de 465 de milioane de lei. BRD – Groupe Societe Generale va putea infiinta o entitate separata special pentru a face o parte din emisiunile de obligatiuni. Alte entitati din grupul BRD vor putea intra in program, caz in care emisiunile vor fi garantate de BRD.
Valoarea nominala a obligatiunilor va putea varia intre 1000 si 100.000 echivalent euro.
Scadenta fiecarei emisiuni va fi de 10 ani, iar rata dobanzii va putea fi variabila, fixa, „indexata cu pretul unui element suport, sau orice combinatie a acestor“ variante, potrivit raportului BRD trimis la Bursa.
Frecventa cuponului (a platii dobanzii) nu este precizata, lasandu-se libertatea oricarui termen, nelimitându-se la cel lunar, trimestrial, semestrial sau anual.
BRD este a doua banca din Romania, dupa BCR, care are un program propriu de finantare pe termen mediu de pe pietele externe in scopul diminuarii dependentei de creditele de la banca-mama. Consiliul de administratie al BRD aprobase deja programul-cadru de finantare de tipul MTN (Medium Term Notes, titluri pe termen mediu, n.r.), obligatiunile urmând sa fie emise in orice valuta, pe piete care vor fi stabilite ulterior, in colaborare cu divizia de specialitate a bancii-mama, SocGen Corporate&Investment Banking.
Dividendul brut pe actiune va fi de 0,1669 lei, totalul sumelor distribuite astfel fiind de 116 milioane de lei, adica un sfert din profitul net din 2011, de 465 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt cu 7% mai mici decât anul trecut. Dividendele vor fi platite in termen de 2 luni.
BRD isi propune sa ajunga in 2012 la depozite atrase cu 6 – 7% mai mari decât in 2011 (30,38 miliarde de lei), si sa dea credite cu 4 – 5% mai mari fata de cele de 34,34 miliarde de lei de anul trecut.
Profitul brut operational ar urma sa creasca aproximativ cu 5 – 6% fata de cele 1808 milioane de lei de anul trecut.