Panică pe piețele bursiere după scăderi bruște și importante pe Wall Street. Spaima și degringolandă din piață se datorează declarațiilor venite de la FED și ripostei de la Casa Albă, afirmă mulții analiști americani.
Decizia investitorilor e legată și de încheierea politicii acomodative a FED, care a trecut la creșteri ale dobânzilor, jucătorii din piață așteptându-se la noi creșteri în viitor.
Președintele Fed, Jerome Powell, a spus că banca centrală este „încă foarte departe” de dobânzile „neutre” la care aspiră, cele care favorizează creșterea fără a susține însă majorarea prețurilor. O modalitate de a sugera că sunt așteptate mai multe majorări ale dobânzilor în lunile următoare.
Cum a comentat Trump?
„Cred că Fed face o greșeală, înăsprind atât de mult politica monetară”, a declarat Donald Trump după închiderea Wall Street.
Cum a reacționat piața?
Miercuri, 10 octombrie 2018, a fost ziua cu cea mai mare scădere zilnică de după luna februarie, ce a tăiat 850 de miliarde de dolari din valoarea companiilor, acțiunile din sectorul tehnologic căzând puternic. S&P 500 a încheiat ședința de miercuri cu o pierdere de 3,29%, Nasdaq Composite s-a corectat cu 4,08 procente, iar Dow a scăzut cu 2,2%.
Imediat au apărut corecții ce s-au rostogolit pe bursele asiatice și europene. Piețele de acțiuni din Asia au plonjat până la minimele ultimelor 19 luni, după ce Wall Street-ul a consemnat cele mai mari scăderi din ultimele opt luni, ceea ce a dus la accentuarea aversiunii la risc, la o creștere a volatilității de pe burse și la îngrijorări în privința supraevaluării acțiunilor, transmite Reuters. Bursele europene și-au început început ziua de joi tot pe minus.
Bursa de la București a deschis sesiunea de joi în scădere, în linie cu bursele europene. Teamerile investitorilor privind creșterea dobânzilor, a inflației dar și tensiunile comerciale au dus la această evoluție.
Experții citați de BBC susțin că declinul celor mai importanţi indici de pe Wall-Street s-a datorat oscilațiilor companiilor din domeniul tehnologiei, din ultimele săptămâni. Scăderi importante s-au înregistrat la Nike, Microsoft, Netflix, Amazon, Facebook sau Apple.
„Managerii de portofolii se îndepărtează de sectorul de tenhologie, preferând să investească în companii care oferă mai multă siguranță”, spun analistii de la Ventura Wealth Management.
Principalul indice chinez, Shanghai Composite a scăzut joi cu 5,22%, până la minimul ultimilor aproape patru ani.