Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în decembrie 2018, faţă de luna anterioară, cu 15,6 puncte, până la valoarea de 28,7 puncte, din cauza scăderii ambelor componente ale indicatorului, arată datele publicate, marţi, de CFA România. Analiştii CFA estimează că euro ar putea ajunge la 4,7883 lei în următoarele 12 luni.
Potrivit CFA, indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 9,1 puncte, până la valoarea de 46,4 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 12,5 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 18,8 puncte până la valoarea de 19,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 12,2 puncte.
În ceea ce priveşte cursul de schimb, peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7168 lei/euro, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883 lei/euro.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,7081 lei, un nou nivel record.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2020/ianuarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,93%.
”Sunt de remarcat anticipaţiile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti, în următoarele 12 luni, peste 73% dintre respondenţi anticipând această evoluţie”, se arată în comunicat.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.
Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti membri ai CFA Romania privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.
CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). CFA România este una dintre cele peste 152 de societăţi membre ale CFA Institute, asociaţia având misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelenţă profesională. În prezent, CFA România are peste 235 de membri.