Cei mai mari creditori din Germania, Deutsche Bank și Commerzbank, au confirmat că se află în negocieri privind o posibilă fuziune. Anunțul a întâmpinat instant opoziția unor investitori, dar mai ales angajați.
O fuziune între Deutsche Bank şi rivala sa Commerzbank ar putea avea ca rezultat pe termen lung concedierea a 30.000 de angajaţi, a afirmat Jan Duscheck, reprezentat al sindicatului Verdi şi membru al Consiliului de supraveghere de la Deutsche Bank, la postul de televiziune n-tv, transmite Reuters, citat de Agerpres.ro.
Pe plan global cele două bănci au aproximativ 140.000 de angajaţi, Deutsche Bank are 91.700 iar Commerzbank, 49.000.
Un investitor de top al Deutsche Bank şi-a exprimat de asemenea îndoielile privind o potenţială fuziune, conform unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Opoziţia sindicatului şi a investitorilor faţă de acest proiect vine după ce duminică cei mai mari creditori din Germania au confirmat că se află în negocieri privind o posibilă fuziune.
Conform declaraţiilor lui Jan Duscheck, fuziunea ar putea avea ca rezultat concedierea pe termen lung a 30.000 de angajaţi, majoritatea din Germania, iar pe termen scurt ar putea fi în pericol 10.000 de locuri de muncă.Totuşi, reacţia pieţei bursiere a fost pozitivă. Luni dimineaţa, acţiunile Deutsche Bank şi Commerzbank înregistrau creşteri de 3,5% şi, respectiv, 5% la Bursa de la Frankfurt.
Joi ar urma să aibă loc şedinţa Consiliilor de supervizare ale ambelor bănci, unde este posibil să se discute despre o potenţială fuziune.
Una din problemele majore care va apărea în urma unui posibil acord între cele mai mari bănci germane va fi cea a locurilor de muncă.
„În opinia noastră o posibilă fuziune nu va avea ca rezultat un model de afaceri care va fi sustenabil pe termen lung”, a declarat Duscheck.
Guvernul german, care deţine un pachet de peste 15% din capitalul Commerzbank în urma unui proces de salvare a băncii în urma crizei financiare (bailout), îşi doreşte un campion bancar naţional care să susţină o economie bazată pe export.
Berlinul îşi doreşte, de asemenea, să menţină în mâini germane profilul Commerzbank de bancă axată pe creditarea companiilor de dimensiuni medii, coloana vertebrală a economiei
„Vom evalua în mod serios o fuziune. Dar nu există nicio garanţie că va exista o tranzacţie în final”, a declarat o persoană care cunoaşte subiectul.
Deşi cele două bănci nu au comentat public discuţiile cu privire la fuziune, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a confirmat, lunea trecută, că există negocieri.
O eventuală fuziune între cele două bănci ar crea o instituţie cu active de aproximativ 1,8 trilioane de euro, împrumuturi şi investiţii, şi o valoare de piaţă de aproximativ 25 miliarde de euro (28,3 miliarde de dolari), potrivit datelor de la închiderea şedinţei bursiere de vineri.
Noua instituţie va deţine o cincime din piaţa de retail banking din Germania şi va număra 140.000 de angajaţi la nivel mondial.