Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Saxo Bank: Brexitul nu va avea niciodată loc cu adevărat, se va dovedi a fi doar o poveste fără sfârșit
Share
Notification Show More
Latest News
„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia
Analize Stiri de top
Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”
Stiri de top
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei
Analize Stiri de top
Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”
Stiri de top
UPDATE. De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Saxo Bank: Brexitul nu va avea niciodată loc cu adevărat, se va dovedi a fi doar o poveste fără sfârșit
Analize

Saxo Bank: Brexitul nu va avea niciodată loc cu adevărat, se va dovedi a fi doar o poveste fără sfârșit

Gabriela Dinu
Last updated: 05/09/2019 10:16
Gabriela Dinu 6 ani ago
Share
SHARE

În calitate de vorbitor în public de peste 30 de ani, deja știu cumva de dinainte majoritatea întrebărilor din partea publicului internațional din domeniul investițiilor: întrebarea clasică este mereu: „Încotro se îndreaptă aurul?” Din 2016 încoace, au apărut două noi întrebări: „Ce părere aveți despre cripto-monede” și „Ce se va întâmpla cu Brexit-ul?”

Răspunsurile mele au fost, în mod constant: aurul va crește, în general, cripto-monedele vor fi, în cele din urmă, cooptate de către autorități pentru a păstra puterea asupra rezervei monetare și pentru a avea un control mai mare asupra veniturilor fiscale. Dar cel mai important răspuns este pentru această parte: Brexit. Cred că Brexitul nu va avea niciodată loc cu adevărat, se va dovedi a fi doar o poveste fără sfârșit, cu o amânare după o altă amânare și tot așa la infinit, explică în cea mai recentă analiză Saxo Bank, Steen Jakobsen, economist șef și CIO Saxo Bank.

„Acesta a fost răspunsul meu fix și oarecum dezamăgitor în toată această perioadă – iar ieri parlamentul Marii Britanii a luat din nou în discuție acest subiect, punând pe masa negocierilor o ‘revoltă’ împotriva primului ministru Johnson și a încercării sale de a impune opțiunea de ieșire fără acord. Răspunsul meu azi cu privire la ce se va întâmpla în cazul Brexit? Vedeți mai sus! Inevitabil, acest lucru va sfârși doar cu mult zgomot, nu va fi luată nicio decizie în consecință, iar problema va fi pasată sub forma unei noi amânări, un „rezultat” care va vulnerabiliza economia Marii Britanii și care, probabil, va duce Marea Britanie foarte aproape de recesiune în T4 2019 și în 2020.

Nimic nu se va schimba pentru că diviziunea cu privire la Brexit nu doar că împarte în două tabere partidele principale, ci și categoriile de vârstă, categoriile de venituri, identitățile și chiar și sentimentele și districtele electorale ale Marii Britanii. Cu alte cuvinte, nu există o decizie care să satisfacă ambele tabere, ceea ce înseamnă că orice direcție sau decizie sunt imposibile. Prin urmare, în lipsa unei decizii, întregul proces va conduce, cel mai probabil, la noi alegeri generale. Aceste alegeri reprezintă un risc enorm pentru Partidul Conservator, dar probabil că cel mai mare risc este că nu ne vor aduce mai aproape de niciun rezultat decisiv legat de Brexit.

Între timp, economia Marii Britanii merge din rău în mai rău – dar stați! Consumatorii sunt bine! Da, deocamdată, dar cel mai probabil adună și anticipează cheltuielile înaintea termenului limită amenințător pentru un Brexit dur.

La Saxo Bank Strategy, avem reguli puține și nicio religie, doar că… noi credem cu tărie că schimbarea netă a creditării – impulsul de creditare – este cea care determină viitoarea activitate economică cu o întârziere variabilă. Într-adevăr, impulsul de creditare se află în centrul studiilor noastre pentru opiniile cu bătaie lungă pentru următoarele două-patru trimestre. Iar impulsul de creditare pentru Marea Britanie este într-adevăr o veste proastă pentru economia Marii Britanii.

Economia Marii Britanii se află în AL ȘAPTELEA trimestru de contracție a creditelor.

Impulsul de creditare devansează economie cu nouă până la 12 luni, deci cel puțin pentru anul viitor, nu există niciun impuls pozitiv al creditării în insulele Marii Britanii! În felul acesta, nu rămâne decât un instrument în trusă: o și mai mare devalorizare a lirei sterline față de dolarul american și de față de euro. Iar din călătoriile mele și din discuțiile cu investitorii din Marea Britanie am înțeles că poziția scurtă pentru lira sterlină este cea mai puțin deținută poziție de oriunde. Toată lumea se poziționează pentru „o revenire la GBP odată ce Brexit nu mai reprezintă un obstacol”. Dar riscul acestei mulțumiri de sine este – din nou – acela că Brexit este o poveste fără sfârșit și că ignoră factorii determinanți principali ai ratelor de schimb valutar: fluxurile de capital, creditarea netă și siguranța.

Am subdimensionat GBP încă din T4 al anului trecut și menținem această poziție cu o țintă minimă de 1.1000 și, dacă problemele de finanțare ale USD nu se rezolvă curând, de către Fed sau de către administrația Trump, s-ar putea ajunge chiar și la o paritate GBPUSD. Marea Britanie nu mai este un loc sigur, a schimbat legile fiscale, Brexit-ul și acum potențialul unei reveniri socialiste de secol 20 a guvernului Corbyn va speria capitalul care nici măcar nu va lua în considerare găsirea unui port în Marea Britanie – probabil vreme de o generație.

În acest weekend, Financial Times a avut un articol lung despre ce ar însemna un guvern Corbyn: Planul lui Jeremy Corbyn de a rescrie regulile economiei Marii Britanii – Să vă dau câteva indicii:
• „Trebuie să facem ceea ce a făcut Thatcher, dar pe dos”, spune Jon Lansman, fondator al grupului de suport pentru Corbyn, Momentum. „Trebuie să facem pași decisivi pentru a atinge atât o redistribuire semnificativă, cât și pentru a crea un electorat destul de mare cu miza evidentă de a continua o guvernare laburistă.
• La bază se află un singur cuvânt: redistribuirea. Redistribuirea venitului, a activelor, a proprietății și a puterii. Misiunea este de a trece puterea de la capital la forța de muncă, smulgând cu forța controlul din mâinile acționarilor, proprietarilor și al altor interese de putere și trecându-l în mâinile muncitorilor, consumatorilor și chiriașilor. „Trebuie să rescriem regulile economiei noastre”, spune dl. McDonnell. „Va avea loc o schimbare”.
• …..naționalizarea companiilor de căi ferate, ape, servicii poștale și de distribuție a electricității; impozite semnificativ mai mari impuse celor bogați; transferul forțat a 10 procente din acțiunile fiecărei companii mari către angajați; reformă profundă a drepturilor chiriașilor; și un împrumut enorm pentru finanțarea investițiilor publice.

Nu facem nicio proiecție cu privire la posibilitatea unor alegeri generale în octombrie sau mai târziu sau dacă va exista o amânare a Brexit-ului, sau cine va câștigam dar observăm o importantă mutare către stânga ce are loc în mediul politic, fie că e vorba de Marea Britanie, Euroa sau SUA.

Dacă Marea Britanie face greșeli și rămâne afară în frig, exodul de capital va determina Marea Britanie să înceapă să performeze ca o monedă de piață emergentă. Și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt – deja volatilitatea lirei sterline din ultima vreme a fost mai mare decât pentru realul brazilian sau pesoul mexican”.

Analiză: Steen Jakobsen / Economist șef și CIO Saxo Bank

You Might Also Like

„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

Inflația poate pune frână deciziilor BNR. Erste: Dobânda-cheie ar putea rămâne neschimbată până în toamnă

TAGGED: Marea Britanie, Saxo Bank, Brexit, cripto monede, credite, aur
Gabriela Dinu 05/09/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Tesco Bank și-a vândut divizia ipotecară grupului Lloyds Banking pentru 3,8 miliarde lire. Cum au fost pregătiți cei 23.000 de clienți
Next Article Patru bănci și-au unit forțele pentru a acorda primul credit sindicalizat pentru dezvoltare sustenabilă în România

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia

6 ore ago

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei

10 ore ago

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

o săptămână ago

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

o săptămână ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?