Banca Centrală Europeană a solicitat băncilor din subordine să comunice capacitatea lor de funcționare în cazul în care sunt direct afectate de focarul de coronavirus. Mai mult, BCE a transmis o listă cu recomandări pe care băncile trebuie să le aibă în vedere. Măsura BCE vizează impactul operațional al răspândirii Covid-19 și și nu impactul economic asupra băncilor. Prin aceasta hotărâre, băncile europene se pregătesc pentru o eventuală pandemie.
Aceasta este și prima reactie a BCE, după ce FED a decis reducerea dobânzii cu 0,5% pentru a combate focarul de coronavirus. BCE a solicitat băncilor să fie gata să își asigure operațiunile în fața amenințării reprezentate de avansarea coronavirusului. Mai mult, instituția le atrage atenția că în planurile lor de urgență trebuie să țină seama de potențialul risc al unei pandemii. Băncile europene vor trebui să numească și un manager pentru astfel de situații.
Într-o scrisoare către bănci, președintele Consiliului de supraveghere al BCE, Andrea Enria, explică că instituția monitorizează evoluția Covid-19 și riscurile potențiale pentru sectorul bancar. BCE se așteaptă ca băncile să-și revizuiască planurile de afaceri și să ia în considerare ce acțiuni pot fi întreprinse pentru a minimiza posibilele efecte negative ale răspândirii virusului. Pregătirile pentru siguranța angajaților și continuitatea activității operaționale trebuie să fie priorități imediate.
Băncile se pregătesc pentru o posibilă pandemie
Băncile, avertizează BCE în scrisoare, s-ar putea confrunta cu provocarea de a-și menține activitățile operaționale în zonele unde angajații nu sunt în măsură să își îndeplinească sarcinile obișnuite. Acest lucru s-ar putea datora virusului, necesității de a avea grijă de membrii familiei sau ca măsură de precauție. Dar planul băncilor trebuie să cuprindă și provocări de funcționare din cauza limitărilor furnizorilor externi și furnizorilor terți, care sunt esențiali pentru menținerea proceselor bancare critice.
Având în vedere riscurile identificate, BCE se așteaptă ca instituțiile de credit să ia măsurile adecvate pentru a se pregăti și pentru a răspunde unei pandemii.
De exemplu, se recomandă băncilor să stabilească măsuri adecvate de control al infecțiilor la locul de muncă și solicită ca, în conformitate cu planurile de urgență ale fiecărei instituții, să evalueze viteza cu care își pot pune în aplicare măsurile. De asemenea, BCE sugerează ca băncile să evalueze posibilitatea creării unor site-uri alternative de rezervă în fața riscului unei pandemii și chiar posibilitatea de a opera de la distanță pentru a asigura continuitatea activității.
Lista de recomandări a supervizorului include evaluarea și testarea proactivă a capacităților tehnologice ale fiecărei bănci, având în vedere o potențială creștere a atacurilor cibernetice dar și o potențială dependență mai mare pentru serviciile bancare la distanță. De asemenea, băncile trebuie să stabilească detaliile cu furnizorii lor de servicii critice pentru a clarifica și a asigura continuitatea serviciilor lor în cazul unei pandemii.
În finalul scrisorii, BCE solicită băncilor numele unei persoane cheie responsabile de continuitatea activității în contextul unei pandemii.
Ce măsuri de restricție au luat deja unele bănci din cauza coronavirusului
Tot mai multe bănci europene au decis măsuri de prevenție și se asigura că pot continua să funcționeze pe măsură ce virusul se răspândește.
UniCredit Italia, cu sediul într-una dintre cele mai afectate zone din Europa, încurajează personalul să lucreze de acasă și interzice călătoriile neesențiale, deoarece trei angajați au fost testați pozitiv la coronavirus.
Și HSBC trebuit să facă schimbări în biroul din Londra, după ce angajat a fost testat pozitiv. Gigantul a evecuat un etaj întreg, peste 100 de angajați, după ce un cercetătot a fost testat pozitiv.
Chiar Banca Centrală Europeană a restricționat călătoriile neesențiale ale personalului (inclusiv membrii consiliului executiv) și a anulat conferințele.
Măsurile sunt menite să asigure siguranța angajaților în timp ce „mențin funcționarea operațională a băncii centrale și a supravegherii bancare”, a punctat președintele Christine Lagarde, potrivit Bloomberg.
Focarul de coronavirus a adus scăderi drastice ale acțiunile creditorilor europeni, indicele Stoxx 600 Banks a scăzut cu peste 20% față de nivelul înregistrat luna trecută.