Analiştii CFA România anticipează o decelerare a economiei în următoarele 12 luni şi o inflaţie care va rămâne exprimată cu două cifre, a anunţat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei.
„După 8 luni consecutive de scădere, indicatorul de încredere a înregistrat o corecţie. Însă atât indicatorul de încredere cât şi componenta sa de anticipaţii rămân la niveluri reduse, ceea ce indică anticipaţii de decelerare a economiei în următoarele 12 luni. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin următoarele 12 luni”, precizează Codirlaşu într-un comunicat de presă.
Astfel, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut la valoarea de 37,5 puncte. Această situație s-a datorat în special creșterii, cu 10,8 puncte a componentei de condiții curente. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11,7%.
Îngrijorările legate de scăderea economică se mențin, astfel că Robor se va menține la 8%
Potrivit estimărilor CFA România, Produsul Intern Brut va urca cu 3,2% în acest an, faţă de 5,9% în anul precedent, iar deficitul bugetar va ajunge la 7,1% din PIB, de la 6,7% din PIB. În următoarele 12 luni, analiștii CFA anticipează o depreciere a leului (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0291 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1165 lei pentru un euro.
Analiza CFA remarcă reducerea ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor scădea în următoarele 12 luni. Însa ponderea participanților la sondaj care consideră că prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe că fiind supraevaluate, a corectat ușor la valoarea de 75% (a două cea mai mare valoarea înregistrată de la initiarea sondajului).
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 7,1%. Evoluția anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 s-a redus la 3,2%.