Raiffeisen Bank și Junior Achievement (JA) România a lansat ediția 2022-2023 a programului de educație financiară derulat gratuit în școli și licee din toată țara. În prima lună de școală, mai mult de 1.900 de profesori din 410 localități rurale și urbane și-au manifestat opțiunea de a participa la activitățile din acest an și de a forma, pentru 50.880 de elevi, noțiuni și abilități necesare gestionării banilor prin economisire, investiții sau utilizarea instrumentelor financiare digitale.
Dezvoltat pe principiile learning by doing și hybrid learning, programul încurajează elevii să își stabilească obiective de economisire și să ia decizii responsabile pentru gestionarea banilor
Programul include trei direcții: dezvoltarea personală și a comportamentului chibzuit în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, curs digital-interactiv pentru elevii de liceu și oportunități pentru profesori de formare și certificare a competențelor de predare a educației financiare printr-un program acreditat de Ministerul Educației.
Ana Nilă: Avem nevoie de educație financiară mai mult ca oricând
„Sunt 13 ani de când predăm împreună cu Junior Achievement educație financiară în școlile din România și vom continua să facem toate eforturile pentru ca generații întregi de elevi să fie mai bine pregătite, iar atunci când devin adulți să facă alegeri financiare responsabile. Avem nevoie de educație financiară mai mult ca oricând – și în rândul copiilor, și în rândul adulților – iar cu cât bazele unui comportament financiar sănătos se formează de la o vârstă mai mică, cu atât deciziile financiare potrivite vor fi mai ușor de luat.”, spune Ana Nilă, Specialist Senior Sustenabilitate, Raiffeisen Bank România.
Activitățile propuse în cadrul programului sunt dezvoltate pe principiul learning by doing și includ exemple, studii de caz și exerciții de lucru în echipă, precum și kit-uri educaționale cu resurse adaptate pentru hybrid learning, disponibile prin intermediul platformei internaționale JA Inspire™.
Pentru susținerea învățării practice, pe perioada anului școlar se vor alătura și voluntari Raiffeisen Bank, care vor împărtăși exemple inspirate de experiența profesională pentru a explica, pe înțelesul elevilor, ce înseamnă utilizarea rațională a resurselor financiare și care sunt principiile digital banking, viitoarele meserii care pot asigura venituri sau circuitul banilor în economia unei comunități.
„Implementarea acestui program la clasă constituie un punct de pornire pentru educația economică aplicată, dând posibilitatea interacțiunii elevilor cu elemente din comunitatea locală. Elevii au înțeles cum iau familia, oamenii, instituțiile private și publice decizii care influențează viața cotidiană și bunăstarea semenilor. De asemenea, au învățat să evalueze nevoile sau dorințele comunităților și să-și asume responsabilitatea pentru deciziile pe care le iau în diverse situații. Ei s-au implicat efectiv în activitățile desfășurate, dovedind un interes sporit pentru ele”. – Profesor, Școala Gimnazială Verești, județul Suceava
Lansat în 2010, parteneriatul dintre JA România și Raiffeisen Bank a oferit până acum activități, resurse și kit-uri de educație financiară gratuite pentru 207.300 de elevi și peste 5.700 de profesori, iar 37 de licee au beneficiat de finanțări pentru îmbunătățirea condițiilor de învățare și acces la educație online.