Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut astăzi, 24 februarie, până la 7% pe an, de la 7,02% în şedinţa precedentă, conform datelor BNR. Acest nivel nu a mai fost atins din 13 iulie 2022, când Banca Centrală anunța un indice de 6,99%.
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,34%, de la 7,35%, în timp ce ROBOR la 12 luni a stagnat la 7,69% pe an.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.
IRCC va trece de 6%, trimestrul viitor. Cât de oportun a fost sfatul unor economiști care recomandau debitorilor să treacă la IRCC
Modul de calcul al indicelui de referinţă IRCC pentru creditele consumatorilor permite calculul exact pentru trimestrul viitor, astfel știm deja că dobânda va urca la 6.04%. Această evoluţie de creștere va impacta debitorii care s-au împrumutat după mai 2019, dar și pe cei care, nevoiți să facă ajustări din cauza bugetelui, au recurs la refinanțarea creditelor sau au cerut băncilor să treacă de la Robor la IRCC.
Când Robor la 3 luni depăsea 8%, un val de teamă a lovit debitorii. Clienții se intreabau, pe bună dreptate: ROBOR sau IRCC? Indicele ROBOR este la un nivel de peste 8%, iar referința IRCC – la doar 2,65%. Iar răspunsul nu intarzia sa apară. Însă mulți analiști au recomandat, prea ușor, trecerea la IRCC, ca fiind o solutie de salvare de la ratele tot mai mari.
În realitate, situația era doar… întârziată
S-a tot vehiculat că noul indice IRCC te scapă de dobânzile mari. Adevărul este că acesta se manifestă doar cu o întârziere de 3-6 luni. Iți dă un respiro pentru ce urmează. Pentru că trebuie să iei in calcul că indicele va avea aceeași întârziere și atunci când BNR va începe să scadă ratele. Și atunci mișcarea o vei resimți tot peste 3-6 luni.
Pe termen scurt, IRCC putea fi soluția salvatoare. Cât timp dobânzile sunt în creștere, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre, IRCC va fi în urma ROBOR și deci ratele vor fi mai mici. Dar atunci când dobânzile vor reveni pe un trend descrescător?
Iancu Guda despre ce urmează: Final de trimestrul II – început de trimestrul III va fi momentul în care IRCC va fi peste ROBOR
IRCC va înregistra un nivel zilnic mai ridicat decât ROBOR începând cu finalul trimestrului II – începutul trimestrului III, susţinea recent Iancu Guda, director Coface România.
„Acum este 5,7% (IRCC – n. r.). Ştim deja, va fi 6,04% în trimestrul următor. Probabil ca mai continuă creşterea, fiind un decalaj de 6 luni. El se calculează trimestrial, dar mă refer la valoarea zilnică, nu la cea calculată trimestrial pentru rate. Final de trimestrul II – început de trimestrul III va fi momentul în care IRCC va fi peste ROBOR”, a spus Iancu Guda, într-o conferinţă de presă.
În opinia acestuia, ROBOR va mai scădea, iar în aceste condiţii economistul estimează că IRCC va ajunge la 6,5%, iar ROBOR la 6%.
„Dacă inflaţia se înscrie pe trendul de scădere anticipat în scenariul de bază al Băncii Centrale, ar trebui să vedem un ROBOR de 6% până la sfârşitul anului cel mult”, a mai precizat Iancu Guda.