Banca Națională transmite prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu că poate prelua rolul ANPC și poate muta protecția consumatorilor de servicii bancare în subordinea sa. Mai mult, Guvernatorul susține că BNR este pregătită să preia aceste atribuțiile, dar noua direcție ar trebui să funcționeze într-o altă clădire, alta decât cea in care are loc supravegherea bancară astăzi. Astfel, instituția pe care o conduce ar putea controla și amenda băncile. BNR este pregătită pentru acest nou rol, chiar dacă în trecut asta ar fi fost „ca și cum ai fluiera în biserică”, a mai spus Mugur Isărescu ]n cadrul Conferintei „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea prețurilor”.
Banca Centrală a cerut deja Parlamentului ca protecția consumatorilor de servicii financiar-bancare să fie preluată de BNR, vizând creșterea incluziunii financiare
„Dacă în România, atât Executivul, dar mai ales Parlamentul- legislativul va lua o decizie, noi ne vom ocupa, suntem pregătiți să ne ocupăm și de protecția consumatorului de servicii financiare, în altă parte decât în Direcția de Supraveghere, dar numai pe o bază legală clară, cu o prevedere clară că trebuie să ne ocupăm de acest lucru, pentru că nu este deloc ceea ce, din păcate, populația încă crede a fi supravegherea prudențială.
Dacă se va lua o astfel de decizie, va fi o direcție total separată. Părerea mea, să se numească și altfel, să nu se numească supraveghere, să ieșim din confuzia asta, cu supravegherea care se poate ocupa și de una și de alta”, a mai spus Isărescu.
„Acum 20-30 de ani, un asemenea titlu era considerat a fluiera în biserică„, a mai punctat Isarescu.
Banca Națională a României vrea să preia atribuțiile de protecție a consumatorilor și pentru că ANPC nu are specialiști, a explicat guvernatorul BNR.
„A apărut acestă agenție de protecție a consumatorilor și în cadrul ei, o subdiviziune: protecția consumatorilor de servicii financiare. Acolo însă e treabă grea. Una e să protejezi consumatorul de alimente și alta pe cel care ia credite: altă profesiune, alți specialiști”, a explicat Guvernatorul.
BNR va amenda băncile dacă încalcă drepturile consumatorilor
Dacă BNR se va ocupa și de protecția consumatorilor, se va înființa o direcție separată. Astfel, debitorii care au probleme cu băncile vor putea depune plângeri la Banca Națională, iar BNR va putea da amenzi, dacă le sunt încălcate drepturile.
10 bănci centrale din Uniunea Europeană se ocupă în prezent, pe lângă stabilitatea prețurilor și de protecția consumatorilor de servicii bancare.