Problemele financiare pot avea un impact semnificativ asupra stării noastre de bine, afectându-ne atât sănătatea mintală, cât și pe cea fizică, arată studiu realizat de Financial Health Network. Acesta a identificat legătura clară între stresul financiar și o serie de probleme de sănătate.
Cercetările arată, din nou, că lipsa finanțelor afectează sănătatea mentală. Banii sunt în fruntea listei ca factori de stres pentru multe popoare.
„ Am demonstat că există o relație clară între sănătatea mintală, stres și modul în care ne simțim în corpul nostru”, afirmă Angela Fontes, vicepreședinte pentru politici și cercetare la Financial Health Network, ciată de Fortune.
Iar acest lucru apare datorită conexiunii intestin-creier. Stresul și anxietatea se pot manifesta fizic sub formă de greață, dificultăți de respirație sau dureri de stomac, sunt doar câteva simptome, explică oficialul.
Suferințe cauzate de dificultățile financiare, potrivit studiul:
- Anxietate și depresie: Persoanele cu dificultăți financiare sunt de două ori mai predispuse la a suferi de anxietate și de trei ori mai predispuse la depresie decât cele cu o situație financiară stabilă.
- Dureri fizice: Stresul cronic legat de bani poate duce la dureri de spate, dureri de stomac și alte probleme fizice.
- Probleme de somn: Dificultățile de a adormi sau de a menține un somn odihnitor sunt frecvente.
Studiul a examinat asocierea dintre grijile financiare și suferința psihologică în rândul adulților din SUA și a testat efectele sale în funcție de sex, starea civilă, statutul de angajare, educație și nivelurile de venit. Analiza a arătat că grijile financiare mai mari au fost asociate semnificativ cu o suferință psihologică mai mare.
Studiul arată că asocierea dintre grijile financiare și suferința psihologică a fost mai pronunțată în rândul necăsătoriților, șomerilor, gospodăriilor cu venituri mai mici și chiriașilor
Asocierea dintre grijile financiare și suferința psihologică a fost mai mare pentru persoanele necăsătorite decât persoanele căsătorite, în timp ce a fost mai mare pentru persoanele șomere comparativ cu persoanele angajate. În plus, asocierea dintre grijile financiare și suferința psihologică a scăzut pe măsură ce veniturile gospodăriei au crescut. Chiriașii au avut o asociere mai mare între grijile financiare și suferința psihologică în comparație cu participanții care dețineau o casă .
Deci, căsătoria, locul de munca, veniturile și proprietatea asupra unei locuințe sunt factori de protecție asupra sănătății psihologice, arată studiul
Desigur, studiul susține teoria stresului social, care explică că persoanele dezavantajate sunt mai susceptibile de a fi expuse la factori de stres și de a fi mai vulnerabile la stres, deoarece au resurse limitate de adaptare psihosocială, ceea ce duce la un risc mai mare de probleme mentale.
De asemenea, acest studiu a documentat faptul că jobul, veniturile și activele sunt factori puternici de protecție împotriva grijilor financiare, precum și a suferinței psihologice.
Cum faci față
Descoperirile au arătat că sunt necesare programe de consiliere financiară accesibilă și programe de sănătate publică pentru a atenua grijile financiare și influențele sale negative asupra sănătății psihologice.
Serviciile de consiliere și terapie care pot ajuta la reducerea stresului financiar. Însă, ele ar trebui personalizate pentru a viza populațiile mai vulnerabile din punct de vedere financiar. La această bunăstare pot contribui lectiile de educație financiară care cresc încrederea populației în capacitatea de lua decizii financiare, arată autorii Studiului.
Pe lângă o viață echilibrată financiar – tradusă prin economisire constantă, fond de urgență și diferențe între nevoi și dorințe (fără exagerări) – este important să acordăm timp activităților relaxante, care ne dau o stare de bine și ne aduc bucurie (sport, artă, hobby, mici plăceri- cadouri pentru noi sau cei dragi).