Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Casetele de valori sunt pe cale de dispariție. Doar 7 bănci din România mai oferă acest produs clienților interesați de protejarea bunurilor. Ce costuri presupune închirierea unui seif la bancă și de ce tot mai multe instituții de credit au renunțat la acest tip de serviciu
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Casetele de valori sunt pe cale de dispariție. Doar 7 bănci din România mai oferă acest produs clienților interesați de protejarea bunurilor. Ce costuri presupune închirierea unui seif la bancă și de ce tot mai multe instituții de credit au renunțat la acest tip de serviciu
AnalizeStiri de top

Casetele de valori sunt pe cale de dispariție. Doar 7 bănci din România mai oferă acest produs clienților interesați de protejarea bunurilor. Ce costuri presupune închirierea unui seif la bancă și de ce tot mai multe instituții de credit au renunțat la acest tip de serviciu

Gabriela Dinu
Last updated: 16/01/2025 13:21
Gabriela Dinu 6 luni ago
Share
Sursa foto /shutterstock/ Elena Butinova
SHARE

Casetele de valori, cutii de metal puse de bănci la dispoziția clienților pentru a depozita anumite obiecte de valoare, documentele importante sau suveniruri, sunt soluția atunci când vrei să îți protejezi acest tip de bunuri. Vremea în care obiectele de valoare sau chiar banii erau ascunse în casă, a trecut de mult, așa cum BankingNews scria și în 2016 AICI.

Contents
Cutiile de valori sunt produse care pot asigura nevoile de securitate și confidențialitate ale clienților5 motive pentru care băncile nu mai dețin aceste produseDoar 7 bănci mai oferă casete de valori pentru siguranța bunurilor tale!Ce opțiuni ai când stocarea digitală sau seiful de acasă nu sunt soluții pentru tine Tipuri de bunuri pe care le poți păstra în caseta de valoriCât te costă o casetă de valori la bancă

Cutiile de valori sunt produse care pot asigura nevoile de securitate și confidențialitate ale clienților

Dacă în trecut majoritatea băncilor dețineau un astfel de produs dedicat persoanelor fizice, astăzi el nu mai este la fel de căutat și il regăsim doar la 5 cele mai mari bănci comerciale din România, după active, la o singură bancă de dimensiuni mici.

Odată cu era digitală, cutiile de valori au devenit utile în special persoanelor care nu se simt confortabil să depoziteze lucruri în mediu digital, sau celor care consideră că ambele variante oferă mai multă siguranță. Cum tot mai mulți români preferă stocarea digitală, cererea pentru cutii a scăzut semnificativ, în special în rândul clienților tineri.

5 motive pentru care băncile nu mai dețin aceste produse

Deși casetele de valori reprezintă un produs util ce oferă securitate și confidențialitate clienților, multe bănci aleg să nu ofere acest serviciu din diverse motive strategice, operaționale și economice, cum ar fi:

-Cerere redusă
Deși casetele de valori sunt apreciate de un segment de clienți, cererea generală a scăzut în ultimii ani. Acest lucru se datorează alternativelor digitale (cloud, storage criptat pentru documente importante). Schimbarea comportamentului consumatorilor, care preferă să păstreze valori materiale acasă sau în altă parte. Conștientizarea scăzută a beneficiilor casetelor de valori.

-Costurile ridicate de infrastructură și mentenanță
Amenajarea unor spații special securizate, instalarea unor sisteme complexe de supraveghere și protecție

-Riscuri și responsabilități legale
Băncile trebuie să asigure securitatea acestora în situații precum furturi din interiorul băncii, dezastre naturale (incendii, inundații). Reclamarea pierderii bunurilor – băncile pot fi implicate în litigii sau pot suferi daune de imagine, chiar dacă nu sunt direct responsabile.

-Rentabilitate scăzută / Prioritizarea altor produse bancare
În comparație cu alte produse bancare, cum ar fi creditele sau conturile de economii, casetele de valori generează venituri reduse. Taxele de închiriere sunt relativ mici, iar utilizarea spațiului pentru alte activități mai profitabile este mai atractivă pentru bănci.

-Reglementări complexe
Obligația de a raporta activitățile suspecte legate de conținutul acestora, gestionarea accesului titularului sau al altor situații legale.

Doar 7 bănci mai oferă casete de valori pentru siguranța bunurilor tale!

Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, BRD, Raiffeisen Bank, OTP Bank și TechVentures Bank sunt instituțiile la care pot apela românii pentru a-și proteja bunurile de valoare de eventualele tentative de furt, incendii sau alte evenimente neprevazute. Numărul instituțiilor de credit care oferă casete de valori se va reduce în curând la 6, având în vedere că OTP Bank va dispărea odată cu finalizarea procesului de integrare în Banca Transilvania.

Mai trebuie menționat că Raiffeisen Bank oferă acest serviciul, dar este disponibil exclusiv pentru clienții de private banking, așa cum ne-au precizat reprezentanții băncii. Costurile variază, în funcție de mărimea casetei, de la 107,10 lei/lună (TVA inclus) la 160,65 lei/lună sau de la 1.285,20 lei/an la 1.927,80 lei/an.

Pentru aceste produse băncile îți percep comision. Sumele cerute sunt un procent din valoarea obiectelor depozitate sau o sumă minimă.

Băncile oferă servicii pentru depozitarea bunurilor de valoare în casete de valori cu dimensiuni diferite și care sunt amplasate doar în anumite sucursale. Pentru aceste servicii este necesar să fie semnat un contract pe o perioada determinata de timp.

Ce opțiuni ai când stocarea digitală sau seiful de acasă nu sunt soluții pentru tine

Contra unei taxe lunare, poti închiria o casetă de valori, aceasta fiind o alternativă sigură și eficientă pentru a ține anumite obiectele de valoare.

Comisioanele pentru administrarea casetelor de valori sunt achitate integral atunci când este semnat contractul și pot costa între 50 de lei și 550 de lei, pe lună, în funcție de mărimea aleasă.

Tipuri de bunuri pe care le poți păstra în caseta de valori

Practic, la bancă poți depozita numeroase tipuri de bunuri cum ar fi: obiecte de artă, bijuterii, acte și documentele de valoare – acțiuni, obligațiuni, certificate, informații prețioase stocate pe diverse surse, colecții, sau chiar bani. Însă, economiile tale sunt mai sigure și profitabile dacă sunt plasați într-un instrument financiar separat, așa cum BankingNews scria AICI.

Cât te costă o casetă de valori la bancă

  1. Banca Transilvania
  1. Închirierea unei casete de valori la Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, după active, oferă acest serviciu pentru o sumă lunară de asigurare, care înseamnă 0,05% din valoarea declarată a bunurilor pe care clientul le va depozita (minimum 3 euro), la care se adaugă și un cost fix.

Costuri BT

Casetă Mică 150 LEI + tva + prima de asigurare 0,05% (min 3 EUR)
Casetă Medie 200 LEI + tva + prima de asigurare 0,05% (min 3 EUR)
Casetă Mare 250 LEI + tva + prima de asigurare 0,05% (min 3 EUR)
Odată cu tariful se mai achită o garanție de 250 LEI, pentru acoperirea unei eventuale pierderi a cheii.

  1. BCR

A doua bancă după active, BCR oferă celor interesați un serviciu de închiriere la un cost de 100 de lei pe lună la care adaugi TVA.

Costuri BCR

Închiriere casetă de valori BCR 100 Lei/lună + TVA
Deschiderea forţată a casetei şi confecţionare chei 100 EUR + TVA
Penalizare expirare contract închiriere 200 Lei/lună

  1. Și CEC Bank, a treia bancă după active, deține casete de valori, în anumite unități. Potrivit informațiilor disponibile, comisionul pentru valoare declarată este de 1,5% pe an + TVA, min 15 lei + TVA.

Costuri CEC Bank

Comisioane pentru valoare nedeclarată
Caseta mica 60 lei/luna+TVA
Caseta medie 80 lei/luna+TVA
Caseta mare 100 lei/luna+TVA
Garantii caseta mica/medie/mare 150 lei
Comision pentru pastrarea si conservarea bunurilor din caseta abandonata – 30 lei +TVA

  1. BRD
    Inchiriere unei casete de valori la BRD, a patra bancă din sistemul bancar, are un tarif crescător, în funcție de dimensiunea aleasă, banca dispune de 8 tipuri de casete. Suma lunară este formată dintr-un tarif fix, ân functie de dimensiune, plus un procent in funcție de valoarea bunurilor declarate, echivalent în lei.

Casetă Tip 1 – 1.50%/ an, min. 44.4 lei / lună + TVA
Casetă Tip 2 – 1.50%/ an, min. 56.5 lei / lună + TVA
Casetă Tip 3- 1.50%/ an, min. 68.6 lei / lună + TVA
Casetă Tip 4 – 1.50%/ an, min. 80.7 lei / lună+ TVA
Casetă Tip 5 – 1.50%/ an, min. 112.9 lei / lună + TVA
Casetă Tip 6 – 1.50%/ an, min. 225.8 lei / lună + TVA
Casetă Tip 7 – 1.50%/ an, min. 362.9 lei / lună + TVA
Casetă Tip 8 – 1.50%/ an, min. 544.4 lei / lună + TVA

  1. TechVentures Bank are activat acest serviciu pentru sucursala din București Strada Popa Tatu 62A.

Activare serviciului de închiriere costă 100 lei. La acesta se va adăuga costul casetei închiriate.
Caseta I (50260390 mm) 50 lei + TVA/ lună
Caseta II (100260390 mm) 75 lei + TVA/ lună
Caseta III (175260390 mm) 125 lei + TVA/ lună
Caseta IV (300260390 mm) 175 lei + TVA/ lună
Caseta V (600260390 mm) 250 lei + TVA/ lună

  1. OTP BANK încă are disponibil pe site acest produs. Casetele de valori au trei dimensiuni, iar tarifele lunare sunt de la 55 lei de lei până la 100 de lei.
    Tip A 55 RON/lună
    Tip B 80 RON/lună
    Tip C 100 RON/lună
    Aceste tarife conțin TVA.

You Might Also Like

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde

TAGGED: Raiffeisen Bank, casete, Banca Transilvania, BRD, BCR, CEC Bank, private banking, OTP Bank, banca, asigurare, casete de valori
Gabriela Dinu 16/01/2025
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Cea mai mare bancă din Polonia, PKO Bank Polski și-a început activitatea în România în prezența vicepreședintelui Marek Radzikowski, care a tăiat panglica primei sucursale corporate. De ce au ales România și cu ce oferte curtează companiile
Next Article Belgia a introdus jurământul bancherului. Ce presupune și cine va semna acest angajament, la care au mai aderat Olanda și Australia

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

o oră ago

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

2 ore ago

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

3 ore ago

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

4 ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?