Romanii erau mari amatori de credite in euro. Mai ales cand voiau sa cumpere o casa. 95% din creditele imobiliare sunt in euro, iar motivul era si este inca evident: imprumuturile in moneda europeana au o dobanda mai mica şi s-au ieftinit fata de cele in lei. Insa inevitabilul s-a produs: cea mai mare banca din Romania a renuntat deja la imprumurile ipotecare in euro. Explicatia unui astfel de masuri considerata de unii curajoasa, este punctata de reprezentantii BCR. „Ceea ce se intampla in acest moment este ca programul Prima Casa a ajuns la final. Asta inseamna ca creditele in euro disponibile pentru clienti de acum incolo vor fi semnificativ mai greu de accesat, din cauza avansului de 25%”, spune Ionut Stanimir, directorul de comunicare la BCR.
BCR anticipeaza ce va urma: disparitia programului Prima Casa, va „ingropa” creditul in euro!
Reprezentantii bancii considera ca decizia este primordiala pentru clienti si nu se gandesc la pierderi generate de aceasta decizie.”BCR a decis sa se focuseze pe lei in contextul in care lider a fost Prima Casa, in care BCR a fost lider si in acest program iar acesta si-a atins scopul, deoarece, se pare ca de la anu’ Guvernul nu veni cu un astfel de program. Chiar daca BCR are o spulimentare, aceasta este valabila insa doar in acest an, nu poate fi reportata”, a declarat Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate din BCR, la ZF Live.
De ce sa luam in calcul un imprumut in moneda natioanala
De ce sa preferam creditului in lei? In primul rand, creditarea in euro va fi limitata de noile reguli anuntate de Banca Nationala a Romaniei. Aceasta inseamna ca tot mai putini se vor califica pentru un imprumut in alta moneda decat cea nationala. Deci va fi un „must”. Insa efectele sunt reale. Este avantajos din prisma riscului valutar. Clientii care au luat un credit ipotecar in anii de boom imobiliar, stiu la ce ne referim: valoarea euro a crescut cu 25%!!!
Apoi este vorba de avans: pentru un imprumut in lei este nevoie de 15%, fata de 25% la euro. Cum tinerii nu reusesc sa puna prea multi bani deoparte, este, se pare, un atuu in acest moment.
Trecerea la moneda europeana a Romaniei, ii va impiedica pe bancheri sa urmeze tendinta?
Specialiştii spun ca peste cativa ani cele doua tipuri de credite vor avea costuri apropiate iar celelalte banci ar putea sa faca la fel: sa acorde credite in euro doar celor cu venituri mari sau celor cu venituri in moneda europeana.
Ioana Mihai sustine ca „piata creditelor ipotecare in lei va fi si la anul tot ca si astazi, cu evolutie buna si sanatoasa, cu un ROBOR stabil, la valorile actuale. Chiar daca ROBOR va creste, in viitor, aceata crestere va fi usoara”. Mai mult, BCR considera ca trecerea la euro a Romaniei nu va afecta decizia bancii, reprezentantul BCR, aratandu-se sceptic in ceea ce priveste adoptarea euro, „poate peste cinci ani”.
Ce ne asteapta
„Daca nu vom adopta euro, ma astept ca dobanzile sa se egalizeze, daca vorbim de un deceniu, ma astept ca dobanzile sa se situeze intre 5 si 7%. De anul viitor, va fi mai dificail sa luam un credit in valuta”, considera reprezentantul BCR.
Chiar daca preturile imobilelor este in euro, piata se poate adapta!
Ce urmeaza va contea pentru viitor: vanzatorul sa se schimbe iar cumparatorul poate schimba mentalitatea acestuia prin cerintele sale. BCR este lider, iar prin acesta decizie indrazneata banca si-a asumat aceasta tendinta, romanii trebuie sa se indrepte natual, spre moneda in care isi au veniturile.