Membrii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Roma-nia (UNSAR) au raportat in 2011, in termeni nominali, un volum total de prime brute subscrise de 6,5 miliarde de lei, in scadere cu circa 6% fata de 2010, cand volumul a fost de 6,9 miliarde de lei, potrivit rezultatelor preliminare pe 2011 ale UNSAR. Rezultatele pietei asigurarilor nu urmeaza trendul evolutiei macroeconomice a Romaniei care, conform cifrelor preliminare din 2011, a inregistrat o crestere a PIB (serie bruta) de circa 2,5%. Potrivit UNSAR, motivele sunt in principal legate de evolutia slaba a segmentelor de economie de care depinde piata asigurarilor, respectiv indus-tria auto, leasing, constructii de locuinte, credite bancare, precum si scaderea puterii de cumparare a populatiei. La toate acestea se adauga o anumita inertie a dezvoltarii pietei asigurarilor in raport cu economia in ansamblul ei. Astfel, in perioade de recesiune, sectorul asigurarilor scade intr-un ritm mai lent decat alte segmente ale economiei, in timp ce, in perioade de revigorare a economiei, dinamica asigurarilor este mai putin pro-nuntata decat restul sectoarelor de activitate.
In ceea ce priveste evolutia celor doua linii principale de subscriere – asigurarile generale si cele de viata -, acestea au inregistrat ritmuri complet diferite in 2011. in timp ce prima categorie a continuat sa scada pe tot parcursul lui 2011, cea de-a doua a inregis-trat un trend ascendent in cea mai mare parte a anului.
In cifre, asiguratorii UNSAR au subscris anul trecut prime brute la asigurarile generale in valoare de cinci miliarde de lei, fata de 5,5 miliarde in 2010, in scadere cu circa 9%. in acelasi timp, asigurarile de viata au inregistrat un plus de 6,4%, corespunzator unui volum de prime de 1,5 miliarde de lei, comparativ cu 1,4 miliarde de lei in anul precedent. Principalul motor al pietei asigurarilor generale ramane segmentul asigurarilor auto. In 2011, asigurarile RCA au contribuit decisiv la diminuarea cifrei de afaceri a membrilor UNSAR, scaderea fata de 2010 fiind de 21%. Asigurarile CASCO au adaugat la pierderi un procent de 17%, colapsul vanzarilor de automobile noi fiind una dintre explicatiile acestei situatii.
Printre putinele linii de business care au inregistrat cresteri in 2011 se numara asigurarile facultative de locuinte cu un plus de 60% fata de 2010. Din datele provenite de la membrii UNSAR, numarul de contracte aflate in vigoare la sfarsitul perioadei de raportare a depasit patru milioane fata de 1,8 milioane in 2010. UNSAR subliniaza ca este vorba despre asigurari facultative si nu obligatorii, cifrele pentru acestea din urma fiind raportate de PAID.
Referitor la evolutia asigurarilor de viata in 2011, segmentul de polite traditionale (cu randament garantat) au fost preferate in mai mare masura de clientii societatilor, primele brute subscrise fiind mai mari cu aproximativ 12% fata de 2010. Prin contrast, asigurarile cu componenta investitionala (unit linked) au scazut cu 2,3%, ceea ce demons-treaza ca, in perioade dificile din punct de vedere economic, asiguratii prefera produse cu un grad de risc mai scazut in detrimentul castigurilor aduse de investitii.
Cele 22 de societati membre UNSAR detin impreuna circa 82% din subscrierile realizate la nivelul intregii piete a asigurarilor, fapt care face din Asociatie un barometru important al estimarilor pentru rezultatele din intreaga industrie de profil.