Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a susţinut, joi, că amnistia fiscală va fi redenumită restructurare financiară, iar mecanismul acesteia va fi finalizat în cursul lunii octombrie. „Să îi spunem o restructurare financiară, oarecum, nu amnistie, prin amnistie se înţelege altceva, care, alături de insolvenţă, oferă mediului de afaceri beneficii”, a afirmat Teodorovici, joi seara, în cadrul unei emisiuni la Antena 3.
Ministrul a menţionat că acesta măsură se va aplica atât companiilor private, cât şi celor de stat, precum şi persoanelor fizice, iar mecanismul de aplicare va fi finalizat în octombrie.
„Deocamdată, lucrăm la mecanismul care să cuprindă toate cele trei categorii – cu datorii, fără datorii şi persoanele fizice, ca să avem un ansamblu clar. În octombrie, mecanismul trebuie pus în aplicare şi discutat în coaliţie, în guvern”, a detaliat Teodorovici.
Oficialul de la Finanţe a completat că acest cadru trebuie să fie adoptat printr-un cadru legislativ primar, precum o ordonanţă de urgenţă.
O primă categorii de companii vizate de noile reguli sunt cele, de stat sau private, care au datorii, n-au apucat să intre în insolvenţă, iar acele datorii pot duce firma spre faliment.
„Luăm în calcul ştergerea, poate, a dobânzilor la acele companii, a penalităţilor, lăsăm principalul şi le anulăm în timp, în aşa fel încât acea companie să îşi poată da înapoi datoriile faţă de stat, să aibă activitate, să şi funcţioneze, să şi crească”, a explicat Teodorovici.
În plus, această măsură li se va aplica atât companiilor private, cât şi celor publice, în urma unei analize.
„Analiza financiară pe companii nu vreau să o facă statul, vreau să fie făcută transparent de către piaţă, adică de către o bancă, fie că este, poate, Eximbank, CEC sau alte bănci din piaţă, care să spună foarte clar: Tu, companie, ca să poţi să devii, din nou, economic funcţională ai nevoie de o eşalonare a principalului care rămâne de dat la stat de zece – şapte ani, poate 15 ani”, a precizat Teodorovici.