Multe dintre produsele de asigurare de viata disponibile pe piata ofera clientilor posibilitatea de a include pe aceeasi polita, prin plata unei prime aditionale, si unele beneficii suplimentare fata de cele de deces si invaliditate.
Astfel, se pot asigura si riscuri legate de spitalizare, interventii chirurgicale, fracturi, arsuri, dar si riscul aparitiei unor afectiuni grave.
Este important de subliniat ca exista o diferenta foarte mare intre asigurarile de viata cu optiuni suplimentare de sanatate, descrise mai sus, si asigurarile propriu-zise de sanatate.
Unul din principiile importante care guverneaza o polita de asigurare de sanatate si care o diferentiaza de restul tipurilor de asigurari de persoane este modalitatea de despagubire.
Prin asigurarea de sanatate se deconteaza asiguratului costurile serviciilor medicale necesare pentru investigatii si tratament in vederea refacerii starii de sanatate, in baza actelor si facturilor emise de unitatea medicala care a prestat serviciile respective. Decontarea se poate face direct cu prestatorul medical sau prin prezentarea de asigurat societatii de asigurare a facturilor aferente. Cu alte cuvinte, firma de asigurari deconteaza tot ce a avut de platit asiguratul, in limita sumei asigurate totale prevazute in contractul de asigurare.
Cu totul altfel se intampla lucrurile in cazul unei asigurari de viata cu clauze suplimentare de sanatate. In acest caz asiguratorul nu ii deconteaza asiguratului costul cu serviciilor medicale efectiv platite, ci ii acorda o suma fixa (indemnizatia zilnica sau un procent din limita de despagubire) care, de cele mai multe ori nu este suficienta pentru acoperirea costurilor efectiv suportate, mai ales in cazul in care alegi sa te tratezi intr-un spital privat.
Material realizat de
Angelina Enache, Senior Broker
Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare