Banca Transilvania măreşte dobânzile pentru depozitele la termen, în lei, destinate persoanelor fizice.
Din 12 iunie 2019, clienții BT vor beneficia de dobânzi de
• 3,5% (de la 2,5%) la depozitele la termen pe 1 an;
• 4% (de la 3%) la depozitele la termen pe 2 ani;
• 4,25% (de la 3,5%) la depozitele la termen pe 3 ani.
Depozitele şi conturile curente ale cliențior BT persoane fizice erau, la finalul lunii martie a.c., de 43,4 mld lei, +4% față de decembrie 2018, când erau de 41,7 mld lei.
Mugur Isărescu a îndemnat băncile să încurajeze economisirea
Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului asupra inflaţiei că, deşi a tot îndemnat băncile să crească dobânzile la depozite, acestea nu au ascultat, aşa că BNR ar putea să nu mai injecteze bani în piaţă la vară, moment în care băncile nu vor mai avea încotro decât să majoreze remuneraţia la depozite.
„Pedala pe care am apăsat-o a fost acest control întărit al lichidităţilor pentru a transmite băncilor să nu descurajeze economisirea prin dobânzi scăzute, ci să o încurajeze prin rate mai mari de dobândă la depozite bancare. Că nu ne-au ascultat încă, le mai spunem o dată, pur şi simplu trebuie să constate că vor găsi din ce în ce mai greu bani pe piaţa monetară”, a declarat Mugur Isărescu.
„Băncile vor constat că au o lichiditate mai puțină. Așa cum a trecut perioada dobânzilor foarte scăzute, a trecut și perioada excesului de lichiditate. Este necesar, pentru că trebuie să ținem lucrurile sub control. În consecință, vor urmări foarte atent, cam în felul următor: mă duc la Banca Națională și să iau bani, cel mai ieftin cu 2,50%, dacă nu cu 3,50%. Să mai ducă dobânda la depozite, de la 0,5% la 1%, 1,5%, la 2%. Nu este o speranță, este o decizie de a ține controlul strict al lichidităților, ca să împingem dobânzile la depozite în sus, pentru că aceasta este sursa echilibrului financiar din România”, a explicat Mugur Isărescu.
Potrivit unei analize BankingNews, imediat după preluarea Volksbank (2014) și Bancpost (2017), adică în 2015 și 2018, Banca Transilvania a cunoscut cele mai înfloritoare perioade.
BT și-a îmbogățit soldul de depozite, de-a lungul intervalului 2014 – 2018, cu peste 35 miliarde de lei. Firesc, creșterile mai agresive au avut loc tot în 2015 și 2018.
Citește analiza BankingNews AICI