Instanța a suspendat astăzi, 16 iunie, efectele ordinului ANPC privind modul de calcul al ratelor la credite. Curtea de Apel Cluj a dat câștig Băncii Transilvania, iar amenda acordată în luna mai a fost suspendată.
De la acest moment, toate măsurile dispuse de ANPC nu mai produc efecte până la soluționarea definitivă a litigiilor declanșate de bancă împotriva procesului verbal de contravenție și a ordinului ANPC.
ANPC este o Autoritate în coordonarea Ministerul Economiei
Reamintim că în luna mai, ANPC a „identificat fapte contravenționale”, respectiv „practici comerciale înșelătoare săvârșite de bănci cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75 % dobândă”. ANPC reclama că prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.
Însă, băncile au contestat în instanță măsura și logica matematică impusă de ANPC, arătând că respectă legislația
CA Cluj a dispus vineri, 16 iunie, suspendarea Ordinului președintelui ANPC, Horia Constantinescu, care viza modul în care banca calcula ratele de rambursare a creditelor. Decizia nu este însă definitivă.
”Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Președintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată azi 16.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj.
Ce urmează? Băncile sancționate merg în instanță pentru a obține suspendarea Ordinului. Clienții rămân cu declarațiile populiste lansate în spatiul public de o Autoritate a Statului
Tot astazi, la CAB, se vor judeca cererile formulate de băncile BRD, Raiffeisen Bank, First Bank și Credite Europe Bank, iar specialiștii consultati de BankingNews sustin că, cel mai probabil, instantele vor dispune aceeasi solutie de suspendare a actului administrativ emis de ANPC. Mai mult, prin suspendare, consumatorii vor avea de asteptat multi ani (aprox 10 ani) pana sa obtina o solutie, nu admitere.
Mai precis, orice demers al consumatorilor de a încerca să obțină, în instanță, recalcularea ratelor creditelor va fi amânată ani de zile până când procesele dintre bănci și ANPC se soluționează definitiv.
De altfel, băncile reamintesc clienților că pot alege (încă de la început sau pe perioada derulării creditului) modalitatea de rambursare care i se potrivește cel mai bine, în rate egale sau descrescătoare.
Și Asociația Română a Băncilor a contestat măsura ANPC si a vorbit despre „prejudicii grave de imagine aduse sectorului bancar”
Defăimarea instituțiilor de credit prin afirmații eronate și calomnioase reprezintă un abuz și apreciem că acest tip de retorică nu poate să fie tolerat în spațiul public. În acest context, considerăm necesar ca instituțiile ierarhice superioare să intervină cu celeritate.
Afirmațiile președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor sunt false, exprimate cu rea credință și dezinformează consumatorii, comportamentul abuziv al acestuia conducând la afectarea nefondată a relațiilor și a încrederii consumatorilor în bănci.
Acest tip de comportament și informațiile eronate lansate în spațiul public, care cataloghează drept ″practici comerciale înșelătoare″ o metodă legală de calcul a dobânzii folosită în întreaga lume, ridică semne de întrebare cu privire la profesionalismul unor angajați ai instituției publice, se arată intr-o declaratie de presă.
Cele 19 bănci sancționate de ANPC
In prima fază, 11 bănci au fost amendate si obligate sa refaca graficele de rambursare.
ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe.
Ulterior, alte 8 bănci au fost sancționate: Exim Banca Românească, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Techventures Bank, Libra Internet, Bank CEC Bank, Garanti BBVA, Vista Bank.
Citeste si