Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat ca ar trebui gasita o solutie prin care procesele privind clauzele abuzive din contractele de credit, dupa ce modificarile la legea 193/2000 vor intra in vigoare, ar trebui sa ajunga pana la Curtea suprema, pentru a asigura o aplicare unitara a legii, potrivit Economica.net. „E util si intelept sa gasim modalitatea ca decizia sa fie luata la inalta Curte de Casatie si Justitie, sa ai fondul la o instanta inferioara si apel la iCCJ – asta este o parere personala. Acest lucru ar asigura o aplicare unitara a legii”, a declarat Bogdan Olteanu, in cadrul conferintei privind modificarea legii 193/2000 si impactul asupra sistemului bancar.
Bancile au pierdut cateva mii de procese in ultimii ani din clauza clauzelor abuzive. Si totusi…
„Nu e usor si pentru dansii sa vorbeasca despre clauze abuzive din contracte. O clauza abuziva nu trebuie sa se regaseasca in contracte. Cine zice ca o clauza este abuziva, asta trebuie sa stabileasca legea. Modificari in cursul executarii unor contracte, duc la modificarea unui plan de afaceri. Sunt convins ca bancile vor sa-si faca un plan realist de afaceri”, a adaugat Olteanu.
Viceguvernatorul Olteanu a insistat ca BNR nu apara bancile, ci ca are grija de sistem si de protejarea deponentilor, care isi vor primi banii inapoi doar daca bancile primesc creditele acordate inapoi.
„Misiunea BNR este de a asigura functionarea sistemului, nu de a proteja actionarii sau bancile. Atunci cand bancile au avut pierderi, acestea au fost suportate de actionari, atunci cand au avut nevoie de majorari de capital, atunci au venit cu banii actionarii. Bancile acorda credite din depozite. BNR trebuie sa se asigure ca banii din credite se intorc pentru ca bancile sa poata plati depozitele”, a adaugat Olteanu.
Citeste stirea integral aici