Bancherii se plang ca sistemul bancar romanesc a inregistrat, in ultimii cinci ani, o pierdere cumulata de peste un miliard de euro. Eu personal cred ca marea pierdere a bancilor a fost increderea clientilor. Va fi extrem de greu sa o recupereze.
De fapt, ce au avut in anii de boom, nu vor mai avea: incredere totala „furnizata” prin cozile de la sucursale pentru un credit. Nu vor mai fi o „icoana” asa cum declara Misu Negritoiu, intr-un inteviu.
Relatia dintre clienti si banci nu va mai fi niciodata la fel
Cele mai multe dintre banci au schimbat modelul de business si vor, si trebuie, sa ofere profesionalism. Si asteptarile fata de clienti sunt altele: responsabilitate.
„Nicio banca nu va mai avea aceeasi lejeritate in a se expune la risc, nu va mai avea aceleasi castiguri ca inainte, acelasi profit, aceeasi reputatie. Intr-adevar, trebuie sa reconstruiesti aceasta incredere, iti trebuie un comportament mult mai umil, mai smerit. Bancile nu mai sunt asa de arogante ca inainte. Nu mai sunt o icoana”, declara in iulie 2014 fostul bancher Misu Negritoiu.
Creditarea a scazut, dar va veni ziua redresarii. Bancile vor da credite, aceasta e „menirea” lor. Important este ca pana atunci sa recladeasca increderea
Sistemul bancar romanesc a inregistrat, in ultimii cinci ani, o pierdere cumulata de peste un miliard de euro, daca se ia in calcul si cifra anuntata recent de directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza, care arata o pierdere de circa doua miliarde de lei pentru sistemul bancar in acest an, a anuntat joi presedintele Bancpost, Mihai Bogza, in cadrul Forumului Bancar Roman.
„Bancile din Romania, in opinia mea, cu greu pot fi acuzate de lipsa de solidaritate sociala, pentru un simplu motiv: in toti acesti cinci ani de criza, mai putin 2009, bancile au inregistrat o pierdere cumulata foarte mare. Daca este sa credem cifra anuntata recent de domnul director Cinteza, conducatorul Supravegherii din BNR, volumul total al pierderilor sistemului bancar din acest an va fi de circa doua miliarde de lei, ceea ce duce ansamblul pierderilor, in perioada 2009 – 2014, la peste un miliard de euro” a explicat Mihai Bogza, potrivit Agerpres.
Gabriela DINU