Commerzbank, una din cele mai mari bănci germane, examinează posibilitatea de a stoca miliarde de euro în seifuri în loc să plătească pentru a-i depune la Banca Centrală Europeană (BCE), a declarat joi pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.
O astfel de mișcare din partea unei bănci care este parțial deținută de Guvernul german ar reprezenta cel mai semnificativ protest de până acum împotriva dobânzilor foarte reduse practicate de BCE, are au fost criticate deja de mai mulți politicieni germani, inclusiv de ministrul de Finanțe, Wolfgang Schaeuble.
Deși deocamdată nu a fost luată nicio decizie, banca a purtat discuții pe acest subiect cu autoritățile germane, au declarat doi oficiali care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Un purtător de cuvânt de la Commerzbank a declarat că banca nu stochează lichidități „în acest moment” dar a refuzat să comenteze dacă ar putea face acest lucru în viitor.
Commerzbank nu este singura bancă germană care se gândește să pună banii la saltea. Unele bănci de economii din Bavaria analizează și ele posibilitatea stocării numerarului, iar Nikolaus von Bomhard, director general de la grupul de reasigurări Munich Re, a declarat că grupul va testa păstrarea sub formă de numerar a cel puțin 10 milioane de euro din rezervele sale pentru a vedea dacă această soluție este una practică.
Faptul că o bancă de talia Commerzbank examinează și alte variante decât depunerea lichidităților la BCE vine într-un moment în care există nemulțumiri crescute în rândul băncilor europene față de dobânzile negative percepute de BCE pentru depozitele constituite de băncile comerciale. În prezent, BCE aplică o dobândă negativă de minus 0,40% băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, în ideea de a încuraja băncile să relanseze creditarea și astfel să susțină creșterea economică. În replică, unele bănci se plâng că având în vedere perspectivele sumbre ale economiei mondiale există o cerere slabă de credite în condițiile cerute de bănci și nu au alte opțiuni decât să stocheze lichiditățile.
Chiar dacă nu există nicio limită cu privire la lichiditățile pe care o bancă decide să le stocheze, o astfel de măsură nu este una fără costuri deoarece presupune asigurarea împotriva incendiilor sau a furtului. Grupul german de asigurări Ergo a dezvăluit că o serie de mari companii de asigurări din Europa au primit un număr crescut de cereri din partea băncilor care se gândesc la această variantă. În plus există și probleme logistice în condițiile în care stocare a două miliarde de euro în bancnote de 200 de euro ar rezulta o grămadă de bani cu o greutate de aproximativ 11 tone. La acestea se adaugă costurile cu transportul în siguranță a unor astfel de sume mari de bani ceea ce ar putea determina micile bănci de economii să nu recurgă la stocarea numerarului.