Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un pachet de măsuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro să facă faţă şocului provocat de epidemia de coronavirus (Covid-19), relaxând şi mai mult politica sa monetară deja ultrarelaxată, majorând programul de achiziţii de active cu încă 120 miliarde de euro şi oferind credite de urgenţă pentru bănci, menţinând în acelaşi timp ratele dobânzilor nemodificate, potrivit Agerpres.ro.
Cu toate aceste măsuri, Banca Centrală Europeană nu a reușit să calmeze piețele, deoarece a anunțat măsuri de combatere a impactului Covid-19 asupra economiei, dar nu a modificat ratele dobânzii. Bursele au inregistrat căderi puternice.
Este pentru prima de când Christine Lagarde a preluat funcţia de preşedinte, în noiembrie, când BCE adoptă astfel de măsuri. Pe lângă majorarea achiziţiei de obligaţiuni până la finalul anului, BCE va lansa un nou program de credite ieftine pentru a încuraja băncile să menţină creditarea către micile companii.
În ultimele zile, presiunile au crescut asupra BCE după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Angliei (BoE) au redus de urgenţă ratele dobânzilor şi au adoptat măsuri pentru a răspunde impactului economic al epidemiei.
„Deşi Consiliul guvernatorilor BCE nu vede indicii solide de tensiuni pe pieţele monetare sau lichidităţi insuficiente în sistemul bancar, aceste operaţiuni vor furniza un ajutor eficient în caz de nevoie”, se arată în comunicatul BCE.
În septembrie 2019, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%.