Economiștii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă ratele dobânzilor pe 12 septembrie datorită scăderii inflației. Spre exemplu, analiştii ING preconizează o reducere de 25 de puncte de bază a ratei depozitelor și consideră că vor urma noi reduceri în decembrie și pe tot parcursul anului 2025, pe măsură ce prognozele vor fi revizuite.
Dacă BCE va tăia ratele cheie ale dobânzilor în 12 septembrie, vom asista la a două decizie din acest an, după mișcarea din luna iunie.
Ce s-a schimbat în luna septembrie? Inflația în scădere și economia amorțită
Așteptările economiștilor sunt de reducere a dobânzii, iar in spatele acestei decizii stau slăbirea presiunilor inflaționiste dar și creșterea economică lentă în zona euro.
Inflația anuală din zona euro a scăzut la 2,2% în august 2024, cel mai scăzut nivel din iulie 2021. Inflația de bază, excluzând componentele volatile precum energia și alimentele, a scăzut ușor de la 2,9% la 2,8%.
„Cu cele mai recente date privind inflația din zona euro, o reducere a ratei dobânzii la reuniunea Băncii Centrale Europene a devenit aproape o afacere încheiată”, declară Carsten Brzeski, șeful global macro al ING.
De altfel, tot mai multi analiști consideră că septembrie este timpul perfect pentru o tăiere a dobanzii, asta după ce FED a precizat că va lua această decizie in 18 septembrie. Mai mult, economiștii se tem de alegerile din SUA (din noiembrie) vor avea un cuvânt major de spus în tendințele economice.
În timp ce inflația scade, alti indicatorii rămân îngrijoratori
Produsul intern brut al zonei euro a crescut cu doar 0,2% în al doilea trimestru al anului 2024, o revizuire în scădere față de estimarea anterioară de 0,3%. La nivelul întregului bloc european, performanța a variat semnificativ. Spre exemplu, economia Germaniei, cea mai mare economie din regiune, s-a contractat cu 0,1%.
În iunie, BCE a revizuit, in creștere, previziunile pentru inflație și economie în 2024.
La acel moment, creșterea economică anuală pentru zona euro era proiectată la 0,9% în 2024, și o creștere pana la 1,4% în 2025 și 1,6% în 2026.
Inflația, era așteptată să scadă de la 5,4% în 2023 la 2,5% în 2024, 2,2% în 2025 și 1,9% în 2026.
Reamintim că in iunie, Banca Centrală Europeană a redus costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani – cu 25 pb, coborând rata depozitelor la 3,75%. În luna iulie, banca a păstrat ratele dobânzilor din zona euro neschimbate, în ciuda scăderii inflației, optând să amâne relaxarea monetară.
Christine Lagarde rămâne precaută
„Întrebarea ce vom face în septembrie este una larg deschisă şi va fi decisă pe baza tuturor datelor pe care le vom primi”, declara Christine Lagarde la finalul reuniunii de politică monetară la care BCE a lăsat nemodificată dobânda la depozite la 3,75%. „Nu ne angajăm, în avans, cu privire la o anumită traiectorie”, a adăugat Lagarde.