Banca Centrală a derulat o nouă operațiune de tip „repo”, pe șapte zile, la o rată de dobândă de 2.50% pe an, în volum de 9.7 miliarde RON.
Săptămâna trecută, BNR derula o altă operațiune de tip repo, în volum de 6.5 miliarde lei, cu scadența șapte zile, la o rată de dobândă anuală de 2.50%.
BNR a „inundat” ieri piața cu aproximativ 10 mld. lei în cea de-a şaptea operaţiune de tip repo organizată în acest an.
Precum săptămâna trecută, operaţiunea repo de ieri, reprezintă o tranzacţie reversibilă, destinată injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei, era aşteptată de econonomişti.
Banca Centrală furnizează lichiditate pe piață ca să descurajeze creşterea ROBOR.
„BNR a continuat astăzi şirul operaţiunilor repo săptămânale. Deşi numărul băncilor participante a rămas neschimbat la opt, suma solicitată a crescut astăzi la 9,7 miliarde lei, de la 6,5 miliarde lei, la începutul actualei perioade de deţinere a rezervelor, începută la 24 septembrie. Acest lucru sugerează o abordare prudentă a băncilor, dat fiind faptul că luna octombrie este o lună de vârf în ceea ce priveşte plăţile către bugetul de stat, ceea ce duce, de obicei, la o lichiditate interbancară mai scăzută”, se scrie într-o analiză semnată de economiştii UniCredit Bank, Anca Maria Negrescu şi Laurian Georgescu, care a fost transmisă luni.
„Indicii ROBOR-ul overnight şi la o săptămână au fost cotaţi luni aproape de 2,69%, respectiv de 2,73%, cu până la 10 puncte procentuale de bază peste, respectiv cu 5 puncte procentuale peste nivelul din 24 septembrie. Influenţa pe restul indicilor a fost mai limitată, segmentul 1 lună – 12 luni crescând cu până la 3 puncte procentuale de bază, în aceeaşi perioadă”, se detaliază în analiza UniCredit Bank. Indicii ROBOR-ul la 3 luni şi 6 luni au fost luni cotaţi la 3,17%, respectiv 3,40%.
Rezervele internaționale au crescut cu un ritm lunar de 0.9% la 34.8 miliarde EUR în septembrie, conform Băncii Naționale, pe fondul majorării componentei valutare cu 1.2% la 31.4 miliarde EUR (valoarea rezervei aur a stagnat la 3.4 miliarde EUR). În dinamică an/an rezervele au continuat declinul, cu 5.8% an/an.