Incepanad de luni, mandatul actualului CEO al celei de-a doua banci din piata, BRD-GSG, se incheie. In locul lui Philippe Lhotte va fi instalat un alt francez cu 25 de ani de banking in spate – Francois Bloch. Inainte de plecare, Lhotte a stat de vorba cu reporterul HotNews.ro pe diverse teme.
Despre pacate…
„Sectorul bancar, la fel ca orice sector al economiei, trebuie sa se schimbe. Trebuie sa evolueze. Acum suntem intr-un ciclu, iar cand acesta se va termina, vom vedea schimbari pe care inca nu le anticipam, si acest lucru e valabil si pentru sectorul bancar, ca si pentru toate celelalte sectoare economice.
Toate aceste schimbari nu demonstreaza ca sectorul bancar din Romania nu e unul matur. Sectorul bancar romanesc, daca vorbim despre servicii si de tehnologii, este aliniat la cele mai inalte standarde internationale. Un client, o companie care merge azi la banca in Romania are aceleasi produse si servicii, inclusiv servicii sofisticate, pe care le-ar avea si in Europa occidentala sau in America de Nord.
Pe de alta parte, piata romaneasca nu este inca matura, in sensul in care inca exista perspective de dezvoltare. 40% dintre romani nu au inca un cont bancar. In Europa occidentala, procentul populatiei bancarizate ajunge la 99%, in Europa de Est, in tari ca Polonia, Cehia sau Ungaria, nivelul atinge 80-85%. In aceasta privinta, piata nu este inca matura.
O alta cifra : daca luam in considerare raportul intre creditele bancare acordate sectorului privat si produsul intern brut, suntem la 31% in Romania. In regiune, in Europa centrala si de est, cifra este 45%. Deci si aici sunt marje de dezvoltare care arata ca piata nu este inca matura.
Mai exista un aspect in intrebarea dvs, cel al legilor pe care le-ati citat – darea in plata si conversia. Acest tip de legi si faptul ca ele sunt votate in unanimitate in parlament, chiar daca dupa aceea Curtea Constitutionala arata ca legea darii in plata are probleme de constitutionalitate arata o lipsa de maturitate a sistemului democratic. Este normal, Romania este o democratie tanara de 25-26 de ani, dar faptul ca parlamentul voteaza in unanimitate legi care nu respecta Constitutia – cel putin prima dintre ele – sau care nu respecta angajamentele internationale ale Romaniei reprezinta o lipsa de maturitate democratica. O democratie veritabila trebuie sa mearga dincolo de perioadele electorale. Trebuie sa vedem interesul tarii nu in perspectiva unor alegeri care vin in cateva luni, ci pe termen lung.
Este adevarat, bancile au partea lor de responsabilitate. O responsabilitate care tine de trecut, de dezvoltarea foarte rapida a sistemului bancar de dinainte de criza, cand toata lumea lupta pentru cota de piata.”
Despre ipocrizia bancherilor…
„Bancile nu au tinut cont de lipsa de cultura financiara. Iar aceasta aduce o responsabilitate suplimentara : trebuie sa explicam mai mult. Clientului care ia un credit trebuie sa-i explicam in ce consta acest credit, contractul pe care-l semneaza, ce angajamente isi ia, si toate acestea foarte detaliat. Trebuie sa fim foarte didactici, sa le explicam clientilor, sa fim ireprosabili. Pentru ca avem o parte de responsabilitate in aceasta imagine rea, trebuie sa fim exemplari. Si ar trebui sa avem sprijinul clasei politice si al societatii acestei tari. Modelul de societate pe care Romania si l-a ales, acela al unei societati democratice, al unei economii liberale, al unei economii care s-a alaaturat Uniunii Europene, are nevoie de un sistem bancar si financiar puternic.”
Despre dosare sensibile…
„Cand am venit la BRD, in 2012, imi amintesc articolele despre „dosarul bancherilor”. Ati citat Gala Bute. BRD nu a fost niciodata acuzata in justitie. Acest dosar este in atentia justitiei pe alte aspecte, nu pe creditul acordat de BRD. Am vazut dosarul, care mi se pare ireprosabil din perspectiva prezumtiei de legalitate a documentelor emise de minister, care sunt acte legale. Pe baza acelor acte a fost acordat creditul si tot pe baza lor, banca nu a fost acuzata de nimic. Dar intrebarea este mai larga si ea priveste dosarele din 2012 in care BRD a fost citata.”
Despre legi populiste…
„Legea conversiei seamana cu legea darii in plata, este o lege retroactiva, care schimba contractele a posteriori, nu este o intamplare ca a fost votata intr-o perioada electorala. Faptul ca a fost votata asa este un semn ca sistemul democratic nu este inca matur. Nu sunt roman, nu vreau sa critic, si Franta poate fi criticata sub multe aspecte, insa este un aspect discutabil.
In ceea ce priveste francii elvetieni exista insa o problema. Sunt impotriva acestei legi, dar trebuie sa recunoastem ca, daca exista astazi o astfel de lege, ea exista pentru ca sistemul bancar nu a stiut cum sa trateze problema. Daca sistemul bancar ar fi recunoscut ca exista o problema – si da, mai multe zeci de mii de romani au credite in franci elvetieni, cu un curs de schimb care a evoluat mult – ar fi venit cu un raspuns. Unele banci au venit cu raspunsuri, dar nu toate – poate ca nu toate au stiut sa dea raspunsuri. Subiectul e complex. Sunt doua categorii de clienti. Exista clientul care a luat credit in franci si care era bine informat. Clientul a spus : ok, rata dobanzii este mai mica la francul elvetian decat la leu, stiu asta pentru ca am cultura financiara, exista intr-adevar un risc valutar, dar mi-l asum. Acest client nu se poate plange. A semnat un contract, cunoastea avantajele si inconvenientele, nu poate sa vina dupa cativa ani si sa spuna : stati, cursul de schimb a crescut, acum trebuie sa ma despagubiti.”
Citeste integral pe HotNews.ro