Peste 10 milioane de români dețin un card, dar numai 2 milioane fac plăți cu cardul, potrivit unui studiu comandat de portalul NoCash.ro. Cercetarea ne arată că și piața cardurilor este afectată de cultura financiară precară.
Studiul a fost efectuat și în mediul rural, acolo unde plata cu cardul încă nu a pătruns. 1.091 de respondenți au participat la această cercetare de piață, dintre aceștia peste 62% au declarat că dețin un card. Alții, 2%, nu știu că un instrument din plastic nu este mereu un card bancar.
95% din populație utilizează numerarul des și foarte des. 65% dintre români din mediul rural dețin un cont bancar
Cercetarea de piață este una completă au fost luate în considerare mai multe componente: sociologice, antropologice și statistice. Astfel, putem afla cum percep românii educați financiar și cei mai puțin educați, un produs precum „creditul bancar”.
* 46% dintre români trăiesc în rural, dar și urbanul mic/mediu seamănă cu zona rurală
* 19% dintre respondenți sunt casnici/rural
* venit familie în mediul rural – peste 50% dintre familii au un venit lunar de doar 1.000 lei
Mediul rural din România este slab bancarizat, având în vedere că doar puțin peste o treime (35%) din populația din această zonă deține un cont bancar, iar mulți dintre cei care au declarat că nu dețin un card bancar spun că au avut unul, dar nu vor să își mai facă, conform studiului.
„În România, puțin peste o treime din mediul rural este inclusă financiar, având acces la servici financiare de bază precum un cont bancar. Astfel, 85% dintre adulții din mediul urban mare și metropolă, 78% din urbanul mic și doar 35% din rural, au un cont bancar„, reiese din studiul realizate de Brandberry la comanda NOCASH.
Doar 23% dintre respondenții de la sat își primesc salariul pe card. In urban, cifra se dublează – peste 50%
„Trei cuvinte care va trec prin minte cand auziti cuvantul „banca” – „BANI”
Cum percep romanii instrumentele/ produsele oferite de banci – „Credit bancar”
– Oamenii educati fianciar – un instrument care ma ajuta sa ma dezvolt, sa cresc
– Oamenii putin educati fianciar/ deloc – ” imi iau din banii mei, ma fura, imi percep dobanzi”
Aproape 80% din cei care detin un card retrag numerar și plătesc cash
„Așadar, 80% dintre cei care au card îl folosesc preponderent pentru a retrage numerar și a face plăți cu numerar, față de doar 20% proporția celor care fac plăți preponderent cu card”, se subliniază în studiu.
2% – sunt foarte multi oameni care detin un instrument de plastic si considera ca au un card bancar – carduri de masa, carduri de sanatate, etc
62,8% dintre respondenti au carduri – adica aprox 10 milioane posesori de carduri
Carduri active – 11,5-12 milioane de carduri cu care se fac tranzactii
Studiul a fost realizat în perioada 10-21 Octombrie 2016, prin interviuri față-în-față la domiciliul respondenților (urban mare, mic, mediu și rural), pe un eșantion de 1.091 persoane de 18 ani și peste. Marja de eroare maximală este de ą2,9%.
Cum arata datele BNR – in iunie 2016
- Numărul total de carduri în circulaţie – 15. 394.714
- Numărul de carduri cu funcţie de debit -12. 732.051
- Numărul de carduri cu funcţie de credit – 2. 582.730
- Numărul de carduri active – 11. 408.372
- Numărul de ATM -11. 615
- Numărul de POS-uri – 148. 797