Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Bumerangul imoralitatii in relatia banci-clienti se-nghesuie in proverbul ”Semeni vant, culegi furtuna”. Acum datoriile se pot sterge cu o lege absurda, ce poate fi poreclita ”Darea in plata Domnului”
Share
Notification Show More
Latest News
Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov
Stiri de top
Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local
Stiri de top
Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG
Stiri de top
FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci
Stiri de top
”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%
Analize Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii si Interviuri > Bumerangul imoralitatii in relatia banci-clienti se-nghesuie in proverbul ”Semeni vant, culegi furtuna”. Acum datoriile se pot sterge cu o lege absurda, ce poate fi poreclita ”Darea in plata Domnului”
Opinii si Interviuri

Bumerangul imoralitatii in relatia banci-clienti se-nghesuie in proverbul ”Semeni vant, culegi furtuna”. Acum datoriile se pot sterge cu o lege absurda, ce poate fi poreclita ”Darea in plata Domnului”

Cornel Dinu
Last updated: 08/12/2015 14:30
Cornel Dinu 10 ani ago
Share
SHARE

Cel putin in ultimii sase ani, bancile din Romania sunt expuse oprobiului public. Este o realitate, desprinsa din viata de zi cu zi, acolo unde aproape fiecare roman are ceva de reprosat bancilor in general si in particular, pe drept sau pe nedrept. Fapte si situatii grave sau mai putin grave. Practic, este cool sa urasti bancile si esti dusman al poporului, neghiob si indolent daca formulezi puncte de vedere cumpatate.

Comisioanele absurde, dobanzile calculate in functie de parametri si indici netransparenti numai de banci stiute si atitudinea infatuata pe care au aratat-o multi bancheri la debutul crizei economice sustin ideea ca nu de putine ori bancile au avut o abordare imorala in relatia cu clientii. De partea cealalta, romanii cu credite au dezvoltat un sentiment puternic de ostilitate, o atitudine dusmanoasa si pasionala. Pe fondul acestei incrancenari, in mentalul colectiv s-a format incet-incet, in ultimii ani, ideea ca cine se imprumuta nu are nicio obligatie si nu trebuie sa-si asume niciun risc. Ba, mai mult, ca este normal, firesc si natural ca un imprumut sa nu mai fie restituit, mai ales daca a fost obtinut din partea unei banci. Imoral, grav, nepotrivit si impotriva oricarei legi scrise sau nescrise!

Si uite asa, in jocul acesta al imoralitatii, dialogul a fost suspendat. Acum, bumerangul imoralitatii in relatia banci-clienti se-nghesuie in proverbul ”Semeni vant, culegi furtuna”. Acum, doar se platesc polite! Imoralitatea unuia este razbunata cu o imoralitate si mai mare.

Se fac aliante si grupuri de gherila. Se lupta cu tot arsenalul. Se face lobby si se construieste o stare emotionala, care sa genereze ideea ca relatia dintre banci si clienti a devenit o problema sociala. Pas cu pas, se ajunge in mediile politicului dambovitean si apoi in Parlament, care nu are calitatea de judecator, ci rol de legiuitor. Dar nu conteaza, pentru ca intotdeauna o lege ”bine gandita” poate crea sentimentul ca ”s-a facut dreptate”.

Asa s-a nascut ”Darea in plata”, o lege absurda, ce poate fi poreclita ”Darea in plata Domnului”. Sa plateasca cine poate si cine vrea datoriile mele, pe mine nu ma mai intereseaza. In aceste conditii, pare ca raportul de putere din relatia banci – clienti s-a schimbat radical. S-a trecut in extrema cealalta. Daca in urma cu cinci – sase ani romanii nu se incumetau sa lupte impotriva bancilor, pe ideea ca institutiile de credit sunt prea puternice, acum legile transpun clientii in postura de atotputernici. Nepotrivit, pentru ca intr-o lume civilizata, toti suntem egali in fata legii.

Cred ca abuzurile bancilor trebuie corectate si pedepsite, daca ele se demonstreaza, in Instantele de judecata. Si au fost. Pentru ca Romania ultimilor ani a numarat multe procese, in care judecatorii au stabilit definitiv ca dreptatea este de partea clientilor. Unul dintre castigatorii acestor procese este avocatul Gheorghe Piperea, care a reprezentat mai multe grupuri de clienti nemultumiti.


Totusi, Gheorghe Piperea nu s-a multumit cu rolul de aparator al intereselor clientilor in Instanta, considerand ca lupta se poate castiga mai usor si cu mai putine eforturi in Parlament. Fara analiza rece a unor judecatori, fara studii de impact, fara duelul probelor, fara conspectarea contractelor, fara audierea martorilor. Gheorghe Piperea si-a gasit un aliat puternic in persoana deputatului PNL, Daniel Zamfir, alaturi de care a conceput celebra lege ”Darea in plata”. Pentru a trece de Parlament, un asemenea act normativ avea nevoie de caracterul social si de impactul emotional, create deja de bumerangul imoralitatii despre care am vorbit mai devreme. Peste toate, nu strica si putina promovare. Care s-a propagat din plin, avand in vedere subiectul extrem de fierbinte. Pentru a creste sansele de reusita, era indicat ca unele puncte de vedere exprimate in spatiul public sa atinga coarda sensibila a societatii si sa prezinte lucrurile din unghiul potrivit. Una dintre aceste voci este cea a jurnalistei Oana Stancu, sotia deputatului Daniel Zamfir, care a surprins, exact in ziua premergatoare votului legii din Camera Deputatilor, intr-un editorial publicat de Jurnalul National (Tara in care bancherul hot ameninta clientul cinstit) elementele emotive necesare victoriei totale.

Lucrurile nu stau insa, nici pe departe, asa cum le prezinta Oana Stancu. Conform datelor oficiale ale Bancii Nationale a Romaniei, piata creditelor ipotecare acordate de bancile din Romania numara in prezent aproximativ 250.000-260.000 de case finantate, cu o valoare totala de circa 11 miliarde de euro. Deci, putem vorbi de un numar de maximum 260.000 de familii care si-au cumparat o casa cu bani de la banca. Majoritatea covarsitoare a acestor familii, chiar daca intampina greutati, isi platesc ratele la banca, pentru ca nu vor sa renunte la casa. Unele familii au dat banca in judecata si au castigat, acum platind rate mai mici, alte familii nu au dat banca in judecata pentru ca nu s-au simtit nedreptatite si isi platesc ratele regulat. Totodata, multe familii au beneficiat de sustinerea bancii, prin restructurarea datoriilor, platind in acest fel rate mai mici. Dupa cum puteti observa, in toate cazurile, imaginea prezentata se termina cu sintagma ”isi platesc ratele”. Da, pentru ca o datorie trebuie rambursata.

Asta nu inseamna insa ca nu pot exista si cazuri in care unii clienti ajung in imposibilitatea de a-si achita imprumuturile. Probabil ca in aceste cazuri este necesara o abordare flexibila din partea bancilor pentru identificarea unor solutii, pe fondul diminuarii agresive a veniturilor si, in acelasi timp, deprecierea abrupta a valorii bunului imobiliar. Nu in sensul stergerii datoriilor, ci in sensul valorificarii relatiei de parteneriat. Pentru ca asa cum banca este partenerul clientului, asa si clientul trebuie sa fie considerat partenerul bancii.

PS – 1. Am observat, citind postarile de pe Facebook, ca exista romani, care dupa aceasta ”victorie”, se simt in continuare nedreptatiti. Isi pun problema banilor din avansul platit la contractarea creditului si ratele platite pana in prezent. Nici mai mult, nici mai putin, acestia cred ca este necesara modificarea legii in sensul restituirii de catre banci a sumelor respective, atunci cand mergi sa predai cheile apartamentului. Daca-i bal, bal sa fie. Curat murdar, monser!

PS – 2. Sper ca aceasta demonstratie de forta a imoralitatii cu care ne-au obisnuit bancile si clientii in ultimii ani sa se opreasca aici. Pentru ca, in virtutea derularii evenimentelor pana in prezent, imoralitatea legii „Darea in plata” ar trebui „pedepsita” cu o imoralitate pe masura sau, chiar, mai mare. Sper ca bancherii sa dea dovada de intelepciune.

You Might Also Like

De câți bani am nevoie pentru a accesa un credit ipotecar?

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Intermedierea financiară – între realitate și potențial

Creditul Noua Casă nu e mai e ce-a fost: dobânda variabilă anulează toate avantajele. Un român achită o rată lunară mai mare cu 500 de lei față de un credit ipotecar standard. Diferența e și mai mare dacă alegi un credit verde

Cele 5 decizii care te ajută să reduci costul total al unui credit ipotecar cu cel puțin 30%. Ghidul complet despre tot ceea ce trebuie să știi pentru a plăti mai puțin pe termen lung la împrumutul pentru locuință

Provocarea celor 52 de săptămâni sau cum faci un plan de economisire. Irina Chițu: Recomand ca economiile să fie făcute la începutul lunii, fondul de siguranță este vital. Creditarea poate fi văzută ca o formă de investiție

TAGGED: credit ipotecar, Darea in Plata
Cornel Dinu 26/11/2015
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Garanti Bank a lansat o noua oferta oferta pentru noii posesori de Bonus Card
Next Article BRD adopta strategia Black Friday cu reduceri de pana la 100%

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De câți bani am nevoie pentru a accesa un credit ipotecar?

o lună ago

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Intermedierea financiară – între realitate și potențial

3 luni ago

Creditul Noua Casă nu e mai e ce-a fost: dobânda variabilă anulează toate avantajele. Un român achită o rată lunară mai mare cu 500 de lei față de un credit ipotecar standard. Diferența e și mai mare dacă alegi un credit verde

4 luni ago

Cele 5 decizii care te ajută să reduci costul total al unui credit ipotecar cu cel puțin 30%. Ghidul complet despre tot ceea ce trebuie să știi pentru a plăti mai puțin pe termen lung la împrumutul pentru locuință

5 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?