[dropcap]I[/dropcap]n urma deciziei de saptamana trecuta a Bancii Nationale a Elvetiei, care a condus la deprecierea monedelor din mai multe state europene fata de francul elvetian, autoritatile din tarile afectate cauta solutii. Romania si Polonia se tem ca multe persoane care au credite in franci elvetieni nu vor putea plati ratele la timp si vor fi executate silit.
Publicatia online www. BankingNews.ro a analizat informatiile publicate in aceste zile de ziarele si agentiile de presa din strainatate despre cel mai fierbinte subiect si va prezinta, in exclusivitate, o analiza a pietelor din tarile Europei de Centrale si de Sud-Est expuse pe creditele in franci elvetieni.
Conform cifrelor, Romania este printre cele mai putin afectate state, romanii avand credite in valoare de 2,1 miliarde de euro, de 14 ori mai putin decat au luat clientii din Polonia, insa cu o populatie dubla fata de tara noastra. Creditele in franci elvetieni au patruns pe piata autohtona la finalul anului 2005 si au fost acordate pana in octombrie 2008, cand majoritatea bancilor a renuntat la acest tip de imprumuturi.
Creditele in franci au aparut prin 1990 in Austria si Germania, fiind foarte raspandite in aceste tari si pentru ca au avut cele mai mici dobanzi. Potrivit unui raport la Bancii Nationale a Elvetiei din 2009 (cu date statistice din 2007), printre tarile in care s-au acordat credite in franci elvetieni se numarau Austria, Germania, Polonia, Ungaria, Romania, Danemarca, Croatia, Suedia, Norvegia, Slovenia, Cehia, Lituania, Estonia si Letonia plus Marea Britanie si Bulgaria (foarte putine).
Polonia este cea mai expusa tara din regiune: peste 560.000 de credite de 31 miliarde de euro
[dropcap]G[/dropcap]uvernul din Polonia cauta solutii pentru a sprijini clientii care au accesat credite ipotecare in franci elvetieni, in conditiile in care cursul de schimb valutar se va mentine la peste 4 zloti pentru un franc, a declarat vicepremierul polonez Janusz Piechocinski. „Daca francul va ramane la nivelul actual pentru multa vreme, atunci va trebui sa ne gandim la un plan de sprijin”, a declarat Piechocinski.
40 % dintre polonezii care au un credit ipotecar s-au imprumutat in franci elvetieni. 560.000 de clienti polonezi au credite in franci elvetini, in valoare aproape de 31 miliarde de euro, deci statul este mai mult decat interesat ca stabilitatea economica sa nu fie afectata.
In Austria, valoarea creditelor in franci este de 29 miliarde de euro
[dropcap]S[/dropcap]i Austria este o tara in care creditele in franci au fost preferate de clienti din 1990 pana in 2008. Acestea erau alese pentru dobanzile mici. Din 2008, cand Banca Centrala a Austriei a stopat creditarea in franci, 120.000 de debitori au rambursat imprumuturile sau le-au convertit in euro.
Ultimele calcule venite din Austria ne arata ca valoarea imprumuturilor in franci este de 29 miliarde de euro, insa deprecierea este mai redusa pentru ca nu este trecuta prin euro. Oricum, in 2008 Austria a decis sa puna stavila creditarii in franci elvetieni.
Ce sfaturi au autoritatile austriece in aceste momente de criza? Oficialii recunosc ca majoritatea imprumuturilor vor atinge maturitatea in 10 ani si ca singura solutie este „sa ramana calmi si sa faca calcule”. „Nu exista motive sa ne panicam” a declarat Helmut Ettl, co-presidente FMA.
In Ungaria, convertirea impusa de Guvern a redus creditele in franci de la 10 miliarde de euro la 1,7 miliarde de euro
[dropcap]U[/dropcap]ngaria are o situatie speciala. Clientii sunt deja protejati prin masurile controversate luate de Guvernul de la Budapesta. Controversate pentru ca Statul a suportat o parte din pierderile pe care le prevazuse, doar pentru a scapa de „povara francilor”. Care era uriasa!
Spre exemplus, Guvernul din Ungaria a cumparat imobilele debitorilor restantieri si i-a lasat sa stea in ele cu chirii modice dar a obligat bancile sa suporte o parte din aceste pierderi – prin limitarea dobanzilor si a cursului de schimb (cursul ales in tranzactii a fost cel de la banca centrala si nu cel folosit de bancile comerciale). Cu alte cuvinte, Guvernul din Ungaria a obligat pe toata lumea sa plateasca pentru ca o parte a clientilor s-a imprumutat in franci elvetieni, insa datele ne arata clar ca situatia o impunea. Haosul economic era la el acasa, daca situatia scapa de sub control.
La aceasta masura se adauga decizia intrata in vigorare in decembrie prin care clientii sunt obligati sa-si converteasca imprumuturile din franci in forinti la cursul pietei, curs stabilit de Banca Centrala. In Ungaria, bancile comerciale au castigat din diferenta de curs, iar in acest caz executivul le-a impus denominare la cusul Bancii Centrale. Spre exemplu, in Romania acest lucru nu este fost posibil, deoarece bancile nu pot impune clientilor schimbul valutar la sediul lor.
Cursul la care clientii au realizat denominarea a fost unul actual, si nu unul de la data contractarii imprumutului, deoarece KURIA (Curtea Suprema din Ungaria) a constat ca riscul valutar apartine clientilor si nu bancilor.
Inainte de deciziile Guvernului, in Ungaria aceste credite in franci elvetieni totalizau 10 miliarde de euro. Acum, dupa ce majoriatea clientilor a apelat la convertirea imprumuturilor, finantarile in franci numara numai 1,7 miliarde de euro (aproape cat in Romania).
Pierderile suferite de sistem dupa aceste masuri se ridica la 140 milioane euro, potrivit datelor Bancii Centrale a Ungariei. Insa, cum masura de conversie este noua, in lunile urmatoare „pretul” se va ridica la peste 2,5 mld euro.
In Croatia, imprumuturile in franci elvetieni ating 3 miliarde de euro
[dropcap]G[/dropcap]uvernul din Croatia a decis ca economia natioanala isi permite sa sustina un curs valutar fix si a anuntat ca vrea sa-l introduca timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de clienti care au credite ipotecare in franci elvetieni si care au fost afectati de aprecierea record a CHF. Decizia guvernului de la Zagreb trebuie aprobata de Parlament.
Guvernul croat vrea sa fixeze cursul la 6,39 kuna pentru un euro, in linie cu schimbul valutar anterior deciziei bancii centrale elvetiene de a renunta la plafonul minim de 1,2 franci/euro. Francul a fost tranzactionat pentru aproximativ 7,6 kuna in ultimele zile.
Slovenia are o expunere mica de numai 800 de milioane de euro
[dropcap]C[/dropcap]onform cifrelor de anul trecut, citate de presa slovena, imprumuturile in franci elvetieni se ridicau la aproximativ 800 de milioane de euro in Slovenia. In aceasta tara, creditele in franci elvetieni se incadreaza preponderent in categoria finantarilor ipotecare.
Gabriela Dinu