In jur de 2000 de antreprenori romani ar putea beneficia de fondurile oferite prin intermediul creditului EaSI, garantat de Comisia Europeana si Fondul European de Investitii, pentru a sprijini dezvoltarea intreprinderilor mici. Programul este derulat de Nextebank, in limita unui plafon total de 25 de milioane de euro. Comisia Europeana si Fondul European de Investitii au lansat pe 19 octombrie la Bruxelles creditul EaSI pentru microintreprinderi garantat de UE, sub Programul pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala – EaSI, incheind conventii cu cinci institutii de finantare din cinci tari europene, printre care si Nextebank, prima banca din România care intermediaza creditul respectiv.
Valoarea creditului EaSI poate fi intre 22.000 lei si 110.000 lei, fiind acordat exclusiv in lei, pentru o perioada de creditare de pâna la maxim 60 de luni. Companiile eligibile trebuie sa aiba minim 12 luni de activitate, o cifra de afaceri mai mica de 2 milioane de euro si maxim 10 angajati, la momentul obtinerii finantarii.
Creditul poate fi destinat atât investitiilor, cât si capitalului de lucru necesar microintreprinderilor din aproape toate sectoarele de activitate, inclusiv cel agricol, indiferent de forma juridica de organizare a microintreprinderii (SA, SRL, PFA, Producatori agricoli, etc). Rambursarea creditului EaSI este flexibila, calendarul de rambursare putând fi personalizat in functie de nevoile microintreprinderii, inclusiv in rate sezoniere.
Spre deosebire de un credit standard, intreg procesul si documentatia pentru intocmirea dosarului de credit sunt mult simplificate. Astfel, accesarea EaSI nu presupune avans pentru planurile de investitii si nici garantii din partea clientului, intrucat creditul este garantat de catre Comisia Europeana si FEI prin intermediul Programului pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala. Garantia este gratuita si acopera 80% din valoarea creditului; pentru restul de 20% Nextebank nu solicita garantii suplimentare.
Un program similar a fost lansat in premiera la nivel national, in 2012, de catre PATRIA Credit IFN. Ulterior, in mai 2015, Nextebank a preluat portofoliul PATRIA Credit si a continuat sa sprijine dezvoltarea microintreprinderilor, obtinând acordul Comisiei Europene si al FEI pentru lansarea creditului EaSI.
“In ultimii ani, antreprenorii români au inceput sa dezvolte proiecte din ce in ce mai inovative, insa dezvoltarea lor este ingreunata de lipsa garantiilor necesare obtinerii de credite. Misiunea pe care Nextebank o preia de la PATRIA Credit este sa propuna solutii de creditare simple si rapide, flexibile si personalizate pentru afaceri mici cu planuri mari, chiar daca firmele nu au garantiile necesare obtinerii finantarii”, a declarat Bogdan Merfea, CEO Nextebank.
“Principalul scop al programului EaSI, estimat sa mobilizeze cca 237 milioane de euro, este de a veni in ajutorul microintreprinderilor care vor sa se dezvolte, dar nu dispun de sustinerea financiara necesara. Programul isi propune, astfel, sa sustina dezvoltarea de noi locuri de munca prin acordarea imprumuturilor catre aproximativ 20.000 de microintreprinderi europene”, a declarat Cristina Dumitrescu, Microfinance Investment Manager, Fondul European de Investitii.
In cadrul Programului pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala (EASI), Comisia Europeana sprijina microfinantarea si finantarea antreprenoriatului social cu un pachet de 193 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Scopul este de a spori accesul la microfinantare, adica imprumuturi de pâna la 25.000 de euro, in special pentru persoanele vulnerabile si microintreprinderi. In plus, pentru prima data, Comisia Europeana va sprijini de asemenea si intreprinderile sociale, prin investitii de pâna la 500.000 de euro. Sprijinirea microfinantarii si a antreprenoriatul se va implementa pentru inceput prin garantia EASI, care va permite furnizorilor de microcredite si investitorilor in antreprenoriate sociale sa intre in contact cu antreprenori care nu aveau pâna acum capacitatea sa obtina o finantare din considerente de risc. Comisia Europeana a selectat FEI pentru implementarea garantiei EASI.
Nextebank este o banca româneasca, fondata in anul 1993. Incepând cu luna aprilie 2014, institutia are un nou actionar principal: Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF). Principalii investitori in EEAF sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Fondul European pentru Investitii (FEI) – parte din grupul Bancii Europene pentru Investitii, Banca de Comert si Dezvoltare a Regiunii Marii Negre, DEG – parte a grupului bancar german KFW. In mai 2015, Nextebank a preluat de la Patria Credit IFN linia de afaceri de microcreditare, estimata la aproximativ 62 milioane EUR si 10,000 clienti activi.