Criza din Europa nu s-a incheiat, chiar daca euro s-a stabilizat, potrivit bancherilor si ministrilor de Finante prezenti la Forumul Economic Mondial de la Davos, care au avertizat ca depasirea problemelor economice si a somajului masiv va dura ani de zile, relateaza CNBC. „Exista o diviziune clara intre pietele financiare, unde se crede ca multe probleme au fost rezolvate, si oamenii din economia reala, in special din guverne”, a declarat ministrul suedez de Finante Anders Borg.
Somajul din Europa va scadea cu numai 0,1 puncte procentuale in acest an, la 11,7%, economia este in stagnare, salariile reale nu cresc in majoritatea tarilor, iar Suedia si Franta vor avea nevoie de ani de zile pentru reformarea pietelor muncii, a aratat Borg. „In aceste conditii este foarte periculos sa declaram incheierea crizei, pentru ca acest lucru ar submina perceptia necesara la nivelul companiilor, populatiei, sindicatelor, pentru a putea traversa acest proces”, a aratat oficialul suedez.
Suedia nu este membra a zonei euro, iar Borg a fost printre cei mai ferventi critici ai manierei in care regiunea a administrat criza datoriilor suverane, de la sfarsitul lui 2009.
Directorul general al FMI Christine Lagarde si directorul general al Deutsche Bank Anshu Jain, care au prezidat o intalnire cu usile inchise la Davos, au refuzat sa dea declaratii.
Participantii au declarat ca atmosfera din acest an este mult mai relaxata decat in urma cu 12 luni, cand se punea problema adoptarii unor actiuni urgente pentru evitarea destramarii zonei euro.
Un reprezentant al unei banci europene a declarat ca optimismul de pe pietele financiare, privind depasirea riscului de rupere a zonei euro, a luat-o inaintea realitatii. „Criza nu s-a terminat, iar ideea ca riscul a disparut este una periculoasa”, a spus bancherul.