In Romania sunt, la ora actuala, 8,5 milioane de locuinte. Dintre acestea, foarte putine sunt asigurate, fie si printr-o simpla asigurarea obligatorie a locuintei PAD, ceea ce ar aduce tara noastra intr-o situatie de-a dreptul dramatica in cazul unui cutremur similar celui din Nepal, a declarat pentru www.BankingNews.ro, Iulia Ebneter, specialist in asigurari si director executiv al Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare.
„Ca specialisti in asigurari, stiind cat de scazut este gradul de penetrare al asigurarilor de locuinte, nu putem sa nu ne intrebam ce s-ar intampla in Romania in cazul unui cutremur precum cel din Nepal. Iar, daca analizam cate locuinte si cate familii sunt protejate financiar printr-o asigurare nu putem sa nu observam situatia de-a dreptul alarmanta in care societatea romaneasca se afla”, detaliaza Iulia Ebneter.
La finalul lunii martie 2015 erau active, la nivel national, 1,52 milioane de polite de asigurare obligatorie de locuinta, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania). Aceasta inseamna ca sunt asigurate mai putin de 20% din totalul locuintelor din Romania.
Nici in cazul asigurarilor facultative de locuinte, situatia nu este una mai buna. La nivelul anului trecut, aceasta clasa de asigurari a inregistrat o scadere de peste 36% comparativ cu 2013.
Clasa asigurarilor de incendiu şi alte calamitati naturale a inregistrat anul trecut un volum total al primelor brute subscrise de 960,18 milioane lei, inregistrand o scadere nominala de 6,04% comparativ cu 2013. in interiorul acestei clase de asigurari, subscrierile pe segmentul asigurarilor facultative de locuinte au insumat 348,67 milioane lei, in scadere cu 36,42% fata de anul 2013. in acelasi timp, numarul contractelor in vigoare s-a redus cu 25,32%, la finele anului trecut existand circa 1,8 milioane de contracte de polite facultative de locuinte, potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Cu toate ca pentru cei mai multi dintre romani, locuintele reprezinta munca de-o viata, acestea nu sunt asigurate si deci sunt expuse diverselor riscuri.
Astfel, pentru rezolvarea acestui aspect deosebit de alarmant sunt necesare doua lucruri.
”Daca vorbim despre romanii de rand, in niciun caz despre cazurile sociale, consider ca acestia ar fi bine sa renunte la mentalitatea de asistat social si sa inteleaga ca fiecare dintre noi este responsabil pentru el si familia lui. Asigurarea este cea care te protejeaza financiar in cazul unui eveniment neprevazut. stim cu totii ca atunci cand avem un necaz, banii sunt ultimul lucru la care am vrea sa ne gandim, iar daca un cutremur ne distruge casa, asigurarea poate face diferenta dintre a porni de la zero si a avea, din despagubire, banii necesari reconstructiei acesteia”, subliniaza directorul executiv al Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare
Pe de alta parte, statul roman ar trebui sa se implice mai mult in educarea financiara si reliefarea rolului major pe care asigurarea il joaca in societatea contemporana. „Statul ar trebui sa se implice mai mult in promovarea, in randul cetatenilor, a utilitatii asigurarii fie si prin prisma faptului ca ar economisi mult mai mult anual, daca, de exemplu, locuintele afectate de inundatii ar fi asigurate iar cetatenii ar fi despagubiti in baza politelor de asigurare a locuintei”, a mai spus Iulia Ebneter pentru BankingNews.ro